Els catalans destinen la meitat del sou mensual a pagar el lloguer

Catalunya és la comunitat autònoma amb uns arrendaments més elevats, seguida de Madrid, el País Basc i les Illes Balears

Catalunya és la comunitat autònoma amb uns preus de lloguer més elevats Catalunya és la comunitat autònoma amb uns preus de lloguer més elevats

Catalunya és la comunitat autònoma que compta amb un preu del lloguer més elevat. Per això, els catalans inverteixen el 46,36% del seu sou a pagar un pis de lloguer de 80 metres quadrats, segons un estudi realitzat pel portal immobiliari Fotocasa i la plataforma d'ocupació Infojobs. Encara més alts són els preus de l'habitatge a la ciutat de Barcelona, on el lloguer del metre quadrat arriba als 13 euros, el doble que en la resta de províncies catalanes. Destinar gairebé la meitat del salari a pagar el lloguer es troba molt lluny de les recomanacions que fan els experts, que apunten que com a màxim s'hauria de destinar el 30% de la renda disponible a pagar l'habitatge.

El mateix estudi indica també que el preu mitjà del lloguer a Espanya s'ha situat, a finals del 2016, en 7,49 euros el metre quadrat al mes. Això significa que els espanyols han d'invertir, de mitjana, el 31% del seu salari mensual brut -1.931 euros el 2016- a l'arrendament del seu habitatge

Després de Catalunya, les comunitats autònomes amb un preu del lloguer més alt són la Comunitat de Madrid, amb 10,77 euros el metre quadrat al mes, el País Basc (10,52 euros) i les Illes Balears (9,61 euros). En concret, els habitants d'aquestes tres comunitats autònomes han d'invertir més del 40% del seu salari mensual brut en el lloguer del seu habitatge. En el costat oposat es troba Extremadura, on les persones paguen 4,56 euros el metre quadrat pel seu pis i inverteixen menys del 20% del seu sou.

L'informe posa de manifest que l'esforç econòmic que han de fer els espanyols que viuen de lloguer supera el 30% dels seus ingressos bruts en set de les 17 comunitats autònomes com a conseqüència de l'encariment dels arrendaments. El desembre del 2016, els preus del lloguer han estat un 6,7% més cars que el mateix mes de l'any anterior, segons l'índex immobiliari de Fotocasa.

5,7 anys de salari per comprar un habitatge

Pel que fa al preu de venda, el metre quadrat arribava als 1.649 euros el desembre del 2016, amb un creixement de l'1,9% respecte al mateix període de l'any anterior. Tot i així, al País Basc, Madrid i Catalunya el preu per metre quadrat supera els 2.000 euros. De mitjana, a l'Estat espanyol, els habitants destinen 5,7 anys de salari per comprar un habitatge.

El País Basc és la comunitat autònoma on més temps es triga a pagar un pis. Amb un preu mitjà de l'habitatge de 2.699 euros per metre quadrat el desembre de 2016 i un salari mitjà brut anual de 22.817 euros, els bascs tardarien 9,5 anys a pagar l'habitatge.

Les Illes Balears és la segona comunitat, amb un temps mitjà de 7,3 anys i un preu mitjà de 1.996 euros per metre quadrat. La segueixen Catalunya i la Comunitat de Madrid, amb 7,2 anys. D'altra banda, Castella La Manxa i Extremadura són els territoris on menys temps es tarda a pagar un habitatge, amb 3,9 anys i 4 anys respectivament. 

Més informació
Entra en funcionament l'índex de referència del lloguer
Com fer baixar el preu dels lloguers
L'autèntic motiu de l'augment dels lloguers
Avui et destaquem
El més llegit