El debat sobre el preu dels lloguers no s'atura a Barcelona | Ajunt. de Barcelona
El debat sobre el preu dels lloguers no s'atura a Barcelona | Ajunt. de Barcelona

Entra en funcionament l'índex de referència del lloguer

La Generalitat estrena l'eina per modular els creixements elevats i atorgar transparència al sector

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dimecres l'índex de referència de preus del lloguer per modular els creixements del sector, "ja que moltes ciutats catalanes estan experimentant un creixement elevat".

Així ho ha dit Borràs en roda de premsa, que ha remarcat que aquest índex aportarà més transparència i eines a les administracions públiques per actuar davant l'increment de preus.

L'indicador, elaborat per la Generalitat després d'introduir 200.000 contractes de lloguer dipositats en l'Institut Català del Sòl (Incasòl) des del 2014, té un caràcter informatiu i permetrà a tots els usuaris conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat d'un habitatge situat en una zona concreta i amb unes característiques definides.

Així, i amb diverses especificitats, la persona que faci la consulta a partir d'aquest dimecres observarà el preu mínim i el màxim estimat per a un lloguer concret.

"L'índex ofereix una aproximació fidel a la realitat del mercat de lloguer", ha assegurat la consellera, i ha afegit que aquest indicador aporta transparència i valor al sector.

Legislació espanyol

Borràs ha dit que la legislació espanyola "ni és justa ni equilibrada" amb els drets i deures d'arrendadors i arrendataris, i ha remarcat que la norma actual no deixa marge de maniobra al Govern català.

"No ens podem quedar de braços creuats, per la qual cosa anem a esprémer al màxim les nostres competències en l'àmbit del lloguer", i ha apuntat que totes les actuacions per rebaixar els costos del lloguer beneficiaran la societat en general.

Ha explicat que les dades que ofereix l'índex de preus de referència s'anirà actualitzant i s'anirà completant a mesura que l'Incasòl disposi de mes informació.

Incentius i beneficis fiscals

Borràs ha anunciat que en els propers mesos la Generalitat aprovarà via Decret Llei incentius fiscals a aquells propietaris que lloguin dins del marge de l'índex de referència.

"Fins que no estigui el Decret Llei es recomana que els arrendadors indiquin el preu", ha remarcat per insistir que encara no és obligatori indicar-ho en qualsevol oferta. Entre els beneficis previstos figuren desgravaments en l'IRPF, en el tram autonòmic de l'impost de societats i ajudes específiques per a la rehabilitació d'habitatges.

La consellera ha subratllat que fa falta esperar un parell de mesos per certificar que l'índex "funciona, i que funciona bé", per la qual cosa ha convocat en un parell de mesos els 27 ajuntaments que començaran a aplicar l'indicador.

Aquests 27 municipis, entre els quals figuren Barcelona, Sabadell, Terrassa (Barcelona), Tarragona i Lleida, representen gairebé el 60% de la població de Catalunya, i la Generalitat estudiarà si les administracions locals també poden aplicar beneficis fiscals.

L'índex funciona com un cercador --disponible a la pàgina web de la Generalitat-- que permet introduir diverses dades per afinar amb la recerca, entre els quals figuren la zona de l'habitatge, els metres quadrats i si està moblat o no.

Més informació
Com fer baixar el preu dels lloguers
L’evolució dels lloguers al voltant de Barcelona
El Govern tornarà a construir habitatge públic
Avui et destaquem
El més llegit