Catalunya capta més de mil milions dels fons europeus en recerca i innovació

Segons una anàlisi del Govern, aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que li pertocaria per volum de població

Catalunya capta més de 1.000 milions dels fons europeus en projectes de recerca i innovació | Cedida Catalunya capta més de 1.000 milions dels fons europeus en projectes de recerca i innovació | Cedida

Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea (UE) que ha captat més fons europeus en projectes de recerca i innovació durant la primera meitat del programa Horizon Europe 2021-2027. Segons una anàlisi del Govern, Catalunya ha obtingut 1.015 milions d'euros en ajuts competitius d'aquest programa europeu entre el 2021 i el 2023. Aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que li pertocaria per volum de població. A més, el Govern ha destacat que també lidera el repartiment de fons a l'estat, amb el 32,6% del total. Aquestes xifres representen un increment d'1,6 vegades respecte dels fons atrets en l'anterior programa (Horizon 2020) també en un període de tres anys. Un 61% dels beneficiaris són empreses.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que aquestes xifres tornen a posar de manifest, "de manera inequívoca", l'empenta innovadora de l'empresa catalana en un entorn altament competitiu. A més, ha destacat la importància que les empreses vagin acompanyades d'ACCIÓ, ja que en aquests casos la ràtio d'èxit en les sol·licituds és més alta.

Aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que li pertocaria per volum de població

Per la seva banda, el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, ha posat en relleu la gran capacitat d'atracció de fons competitius de suport a la ciència i ho ha relacionat amb l'impacte científic "evident" i l'"excel·lència" de la recerca duta a terme a Catalunya.

631 milions d'euros en tres anys

Els centres de recerca i les universitats han captat en conjunt 631,5 milions d'euros en tres anys del programa Horizon Europe, xifra que representa el 61,3% dels fons europeus percebuts a Catalunya durant aquest període. Un 26% dels fons han estat atrets per centres de recerca que formen part del sistema CERCA, un 24,5% per universitats i un 11,6% per altres centres d'R+D.

A més, aquestes dades posicionen Catalunya en la tercera posició entre les regions europees amb sistemes de recerca amb major captació de finançament Horizon Europe, per darrere d'Ile-de-France i Alta Baviera; i per davant d'estats com ara Finlàndia, Dinamarca, Portugal o Irlanda.

Destaquen especialment els resultats obtinguts pels agents de recerca catalans en els programes d’ajuts de Ciència Excel·lent, amb la captació del 4,4% dels fons atorgats del programa de talent Marie Sklodowska-Curie de formació i mobilitat d’estudiants per valor de 65 milions d’euros. També el 3,6% dels ajuts adjudicats pel Consell Europeu de la Recerca per a projectes de recerca de frontera, amb un total de 170 milions, que representa un 3,4% dels ajuts de la UE i un 51,1% de l’estat espanyol. El Govern ha destacat també la participació en els ajuts del Consell Europeu d’Innovació (EIC) amb més de 34 milions d’euros captats (4,5% del total europeu) per explorar i desenvolupar idees disruptives i d’alt impacte econòmic i social.

Un 61% dels beneficiaris són empreses

Pel que fa als beneficiaris d'aquests ajuts, un 61% són empreses. Concretament, 321 companyies catalanes han obtingut 349 milions d'euros, el triple que en el mateix període de l'anterior programa marc. Aquest import representa el 4,23% del total dels fons atorgat a empreses i un 34% de l'estat.

En els instruments del programa destinats específicament a empreses, Catalunya també és la tercera regió de la Unió Europea en captació de fons, per darrere de les regions que inclouen les ciutats de París i Múnic. Entre d'altres, destaca la branca del programa destinada a finançar projectes de pimes i startups innovadores a través dels instruments EIT i EIC Accelerator, on l'atracció de fons per part de companyies catalanes s'eleva fins al 10% del total.

Catalunya també és la tercera regió de la Unió Europea en captació de fons, per darrere de les regions que inclouen les ciutats de París i Múnic

D’altra banda, la ràtio d’èxit en les sol·licituds presentades per empreses que han comptat amb l’acompanyament d’ACCIÓ s’ha situat en el 23%. Això són gairebé tres punts més que la mitjana entre el conjunt d’empreses catalanes (20,4%), que al seu torn és superior a la mitjana de la UE (18,7%) i la de l’Estat (19,6%), segons l'anàlisi del Govern.

Per acabar, el perfil d'empresa catalana beneficiària dels fons a la recerca i la innovació és el d'una petita o microempresa de menys de vint anys de vida. Per sectors, destaquen el de les TIC i l'electrònica (21,5%), R+D (17,7%), enginyeria (16,7%) i biotecnologia (6,8%).

 

 

 

 

 

 

Més informació
Catalunya, la segona comunitat de l'Estat que més diners ha rebut dels fons europeus
El Govern facilita que les empreses catalanes captin 240 milions d’euros dels fons europeus
Les empreses públiques podran gestionar els fons europeus més enllà del 2026
Avui et destaquem
El més llegit