Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea (UE) que ha captat més fons europeus en projectes de recerca i innovació durant la primera meitat del programa Horizon Europe 2021-2027. Segons una anàlisi del Govern, Catalunya ha obtingut 1.015 milions d'euros en ajuts competitius d'aquest programa europeu entre el 2021 i el 2023. Aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que li pertocaria per volum de població. A més, el Govern ha destacat que també lidera el repartiment de fons a l'estat, amb el 32,6% del total. Aquestes xifres representen un increment d'1,6 vegades respecte dels fons atrets en l'anterior programa (Horizon 2020) també en un període de tres anys. Un 61% dels beneficiaris són empreses.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que aquestes xifres tornen a posar de manifest, "de manera inequívoca", l'empenta innovadora de l'empresa catalana en un entorn altament competitiu. A més, ha destacat la importància que les empreses vagin acompanyades d'ACCIÓ, ja que en aquests casos la ràtio d'èxit en les sol·licituds és més alta.
Aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que li pertocaria per volum de població
Per la seva banda, el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, ha posat en relleu la gran capacitat d'atracció de fons competitius de suport a la ciència i ho ha relacionat amb l'impacte científic "evident" i l'"excel·lència" de la recerca duta a terme a Catalunya.
631 milions d'euros en tres anys
Els centres de recerca i les universitats han captat en conjunt 631,5 milions d'euros en tres anys del programa Horizon Europe, xifra que representa el 61,3% dels fons europeus percebuts a Catalunya durant aquest període. Un 26% dels fons han estat atrets per centres de recerca que formen part del sistema CERCA, un 24,5% per universitats i un 11,6% per altres centres d'R+D.
A més, aquestes dades posicionen Catalunya en la tercera posició entre les regions europees amb sistemes de recerca amb major captació de finançament Horizon Europe, per darrere d'Ile-de-France i Alta Baviera; i per davant d'estats com ara Finlàndia, Dinamarca, Portugal o Irlanda.
Destaquen especialment els resultats obtinguts pels agents de recerca catalans en els programes d’ajuts de Ciència Excel·lent, amb la captació del 4,4% dels fons atorgats del programa de talent Marie Sklodowska-Curie de formació i mobilitat d’estudiants per valor de 65 milions d’euros. També el 3,6% dels ajuts adjudicats pel Consell Europeu de la Recerca per a projectes de recerca de frontera, amb un total de 170 milions, que representa un 3,4% dels ajuts de la UE i un 51,1% de l’estat espanyol. El Govern ha destacat també la participació en els ajuts del Consell Europeu d’Innovació (EIC) amb més de 34 milions d’euros captats (4,5% del total europeu) per explorar i desenvolupar idees disruptives i d’alt impacte econòmic i social.
Un 61% dels beneficiaris són empreses
Pel que fa als beneficiaris d'aquests ajuts, un 61% són empreses. Concretament, 321 companyies catalanes han obtingut 349 milions d'euros, el triple que en el mateix període de l'anterior programa marc. Aquest import representa el 4,23% del total dels fons atorgat a empreses i un 34% de l'estat.
En els instruments del programa destinats específicament a empreses, Catalunya també és la tercera regió de la Unió Europea en captació de fons, per darrere de les regions que inclouen les ciutats de París i Múnic. Entre d'altres, destaca la branca del programa destinada a finançar projectes de pimes i startups innovadores a través dels instruments EIT i EIC Accelerator, on l'atracció de fons per part de companyies catalanes s'eleva fins al 10% del total.
Catalunya també és la tercera regió de la Unió Europea en captació de fons, per darrere de les regions que inclouen les ciutats de París i Múnic
D’altra banda, la ràtio d’èxit en les sol·licituds presentades per empreses que han comptat amb l’acompanyament d’ACCIÓ s’ha situat en el 23%. Això són gairebé tres punts més que la mitjana entre el conjunt d’empreses catalanes (20,4%), que al seu torn és superior a la mitjana de la UE (18,7%) i la de l’Estat (19,6%), segons l'anàlisi del Govern.
Per acabar, el perfil d'empresa catalana beneficiària dels fons a la recerca i la innovació és el d'una petita o microempresa de menys de vint anys de vida. Per sectors, destaquen el de les TIC i l'electrònica (21,5%), R+D (17,7%), enginyeria (16,7%) i biotecnologia (6,8%).