Catalunya, a la cua de l'augment de la inflació

El país registra una taxa interanual de l'IPC de 6,1 punts al desembre, de les més baixes de l'Estat i només per sobre de les Canàries i Ceuta

L'energia i l'habitatge són els principals motors de la inflació a l'Estat | EP L'energia i l'habitatge són els principals motors de la inflació a l'Estat | EP

Catalunya registra el segon menor augment en la taxa interanual de l'IPC de l'Estat. Amb una variació del 6,1% en comparació amb el mateix període de 2020, el país queda quatre dècimes per sota de la mitjana espanyola (6,5%) i només per sobre de la inflació a les Illes Canàries - a banda de la ciutat autònoma de Ceuta - segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística.

Les xifres de l'IPC a Catalunya deixen un augment en comparació al novembre del 0,8%, factor que també mostraria una pujada dels preus més lenta que al conjunt de l'Estat, on la variació mensual en la taxa ha estat d'1,2 punts. Territoris com Castella i Lleó o l'Aragó mostren taxes interanuals superiors als set punts (7,3 i 7,2, respectivament) i augments en comparació a l'onzè mes de l'any de més de l'1%.

Per sectors, el que ha tingut més influència en la pujada dels preus ha estat l'habitatge. El mercat immobiliari mostra una pujada interanual del 23,3%, 6,5 punts per sobre de la recollida al novembre pel mateix INE – un increment, assenyala l'Institut, motivat principalment per l'augment dels preus de l'electricitat. Per la seva banda, els aliments i begudes no alcohòliques mostren un augment significatiu però més moderat, del 5%, dos punts per sobre del novembre; així com el transport, amb una variació propera a l'11%.

Pel que fa a la variació anual de la taxa d'inflació subjacent – la dada d'augment de preus sense aliments no elaborats ni productes energètics – l'Institut confirma les dades per al desembre i la col·loca en 2,1 punts, quatre dècimes per sobre del novembre, però quatre punts per sota de la mitjana general. Aquesta xifra suposa l'augment més elevat des del març de 2013.

Més informació
La llum dispara l'IPC fins al seu valor més alt des del 1992
L'IPC puja a causa de l'encariment de l'energia i els carburants
L'IPC assoleix màxims pels combustibles i els aliments
Avui et destaquem
El més llegit