• Economia
  • Catalunya encadena dos trimestres amb els preus de l'habitatge a l'alça

Catalunya encadena dos trimestres amb els preus de l'habitatge a l'alça

Els pisos són un 3,2% més cars que el mateix període de l'any passat

Imatge d'un edifici al barri del Poble-sec | ACN
Imatge d'un edifici al barri del Poble-sec | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
07 de Setembre de 2023

El preu de l'habitatge va pujar un 1,8% durant el segon trimestre a Catalunya respecte dels tres mesos anteriors, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de la segona pujada consecutiva de l'indicador trimestral de l'Índex de Preus de l'Habitatge (IPV, per les seves sigles en castellà). En comparació amb el segon trimestre de l'any passat, el preu de l'habitatge va ser un 3,2% més car. En els dos casos, però, les pujades de Catalunya van situar-se per sota de la mitjana del conjunt de l'Estat, on els habitatges es van encarir un 2,1% respecte del primer trimestre i un 3,6% en comparació amb el mateix període de fa un any.

 

En comparació amb el primer trimestre, els habitatges que més es van encarir a Catalunya entre abril i juny van ser els de segona mà, que van pujar un 1,8%. Al seu torn, els d'obra nova van encarir-se un 1,3%. En canvi, en relació amb el segon trimestre del 2022, els preus han pujat més entre els pisos nous (+7,8%), que no pas en els usats (+2,6%). Les dades arriben en un context marcat per la pujada dels tipus d'interès. A l'Estat, la variació interanual del preu de l'habitatge d'obra nova va enfilar-se fins al 7,7%, mentre que el de segona mà van encarir-se un 2,9%.

Per comunitats autònomes, el preu de l'habitatge va pujar arreu durant el segon trimestre, tant si es compara amb el trimestre anterior com si es fa en relació amb el mateix període de l'any passat. Respecte de les dades de fa un any, Navarra  (+5,6%), Cantàbria (+4,7%) i Andalusia (+4,5%) són les comunitats on més s'han encarit els pisos. En comparació amb el primer trimestre, els augments més pronunciats de preu s'han registrat a Extremadura (+3%), Castella la Manxa (+2,9%) i Andalusia (+2,7%). Les dades de l'INE s'estudien a partir del 95% de les compravendes fetes a l'Estat durant el trimestre.

 

El passat 30 de juny l'INE també va publicar el cens de població i habitatge després de més de 10 anys sense dades oficials i va situar en 3,8 milions la xifra d'habitatges buits a l'Estat, suposant un augment de 400.000 immobles a la darrera dècada. Des de Fotocasa Research, es constata que el percentatge de ciutadans que tenen habitatges buits és del 3%, un punt percentual menys que l'any passat.

Per comunitats autònomes s'observa que un any més la Comunitat Valenciana és la que més habitatge buit té, encara que ha reduït la taxa de propietaris amb habitatges buits del 5% l'any 2022 al 3,8% el 2023. En la següent posició es troba Catalunya, l'única comunitat on s'incrementa lleugerament el nombre de propietaris amb algun habitatge buit, en passar el 2022 del 2,8% del total de propietaris al 3% el 2023.