• Economia
  • Catalunya i l'increment dels habitatges buits

Catalunya i l'increment dels habitatges buits

La necessitat de reforma a l'habitatge és el principal motiu dels propietaris d'habitatges buits per mantenir-los deshabitats

El número de propietaris amb habitatges buits se situa en el 3% a Catalunya | iStock
El número de propietaris amb habitatges buits se situa en el 3% a Catalunya | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 d'Agost de 2023
Act. 07 de Setembre de 2023

El passat 30 de juny l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va publicar el cens de població i habitatge després de més de 10 anys sense dades oficials i va situar en 3,8 milions la xifra d'habitatges buits a l'Estat, suposant un augment de 400.000 immobles a la darrera dècada. Des de Fotocasa Research, es constata que el percentatge de ciutadans que tenen habitatges buits és del 3%, un punt percentual menys que l'any passat.

 

Per comunitats autònomes s'observa que un any més la Comunitat Valenciana és la que més habitatge buit té, encara que ha reduït la taxa de propietaris amb habitatges buits del 5% l'any 2022 al 3,8% el 2023. En la següent posició es troba Catalunya, l'única comunitat on s'incrementa lleugerament el nombre de propietaris amb algun habitatge buit, en passar el 2022 del 2,8% del total de propietaris al 3% el 2023.

Catalunya és l'única comunitat on s'incrementa el nombre de propietaris amb algun habitatge buit, en passar el 2022 del 2,8% del total de propietaris al 3% el 2023

“Encara que són un percentatge minoritari, els que mantenen habitatges buits, ho fan principalment pel fet que l'immoble no pot ser posat per llogar o venut a aquests moments pel seu estat", apunta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, qui afegeix que "a més, un 11% d'aquests propietaris asseguren que tenen preocupacions o pors que desincentiven que col·loquin aquests habitatges al mercat".

 

Els malsons dels propietaris

Matos considera que els malsons dels propietaris "van des que els llogaters no els paguin, que maltractin l'habitatge o que arribin fins i tot a perdre-la, i per això prefereixen mantenir-les buides". "Apel·len a una seguretat jurídica més gran que els protegeixi en cas d'impagaments o ocupacions, creuen positius els incentius fiscals i els ajuts a la rehabilitació com a mesures que ajudarien que posessin els seus habitatges al mercat, i consideren que les polítiques punitives generen més inseguretat i espanten possibles inversors”, afegeix la portaveu del portal immobiliari.

El perfil del propietari

Segons dades de Fotocasa, el 60% dels particulars majors d'edat a l'Estat és propietari o copropietari d'un habitatge, una xifra pràcticament idèntica a la de l'any passat, quan el 61% de particulars asseguraven tenir un habitatge en propietat o copropietat. De tots ells, vuit de cada deu en tenen únicament un habitatge, un 16% té dos habitatges i un 4% en té tres o més.

El 60% dels particulars majors d'edat a l'Estat és propietari o copropietari d'un habitatge

Per edats, els joves propietaris es concentren al grup dels qui tenen un sol habitatge. De fet, nou de cada deu propietaris (92%) que tenen entre 25 i 34 anys tenen un únic immoble. Aquesta xifra decreix progressivament a mesura que avança l'edat i guanya protagonisme la propietat múltiple: entre els propietaris que tenen de 55 a 75 anys hi ha una major presència de persones amb dos habitatges (20%) o amb tres o més (5%).