Catalunya, líder europeu en connectivitat

El país es manté com a cinquè territori més digitalitzat del continent, segons la metodologia de l'índex europeu DESI

El supercomputador MareNostrum 4, al Barcelona Supercomputing Center | ACN El supercomputador MareNostrum 4, al Barcelona Supercomputing Center | ACN

Catalunya és el país millor connectat a la xarxa d'Europa, segons el Digital Economy and Society Index (DESI) Catalunya 2020. La connectivitat al territori català supera, segons la metodologia DESI, en 16 punts la mitjana europea d'aquest factor. A més, l'estudi revela que el país es manté com el cinquè amb major grau de digitalització del continent, amb un 64,75% d'implantació de les tecnologies digitals, uns 12 punts per sobre de la mitjana.

L'estudi, aplicat a 2020, és el segons que publica el Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb Orkestra – l'institut basc de competitivitat de la Universitat de Deusto – i el Cercle Tecnològic de Catalunya. El país es col·loca, així, només per darrere de Finlàndia (72,3%), Suècia (69,7%), Dinamarca (69,1%) i Holanda (67,7%) pel que fa a l'índex de digitalització de la seva economia i societat.

Respecte de 2019, Catalunya registra millores en qüestions com el seu capital humà digital, amb un creixement interanual de 4 punts percentuals que la col·loquen com el quart país d'Europa en aquest àmbit. El país és, de fet, el territori europeu amb més percentatge de graduats en Tecnologies de la Informació i la Comunicació. La nova generació, però, farà real aquesta implementació del treball digital. Els professionals actius com a especialistes tecnològics són més escassos i Catalunya queda onzena en aquest factor – tot i que encara per sobre de la mitjana europea.

A l'altra banda de l'espectre queden les compres i transaccions financeres digitals, apartat en el que Catalunya està per sota de la mitjana europea. Les vendes de les pimes són també més baixes que les dels seus homòlegs a la resta del continent, i el país es troba a la cua d'Europa en ús corporatiu de dades massives.

Tot i aquests espais on l'activitat catalana és més limitada, el secretari de Polítiques Digitals David Ferrer opina que les dades de l'informe inviten a ser "optimistes". Segons ferrer, "Catalunya estava ben preparada per entomar els reptes que la pandèmia ens va posar al davant", tot pronosticant que la pròxima edició de DESI Catalunya mostrarà l'acceleració de la digitalització arran del confinament i les restriccions.

Per la seva banda, el gerent del Cercle Tecnològic de Catalunya (Ctecno), Xavier Sellarès, ha destacat que el país "segueix comptant amb un desenvolupament superior a la mitjana europea en totes les dimensions" de l'índex. Segons Sellarès, el país consolida, amb les dades publicades, la seva "fortalesa digital".

Més informació
El sector digital català es consolida amb un 13% dels professionals al mercat
Connectivitat i 5G: l'aportació de Cellnex al MWC
Avui et destaquem
El més llegit