El lloguer puja un 7,4% a Catalunya

Segons Fotocasa, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú són les ciutats que han experimentat un major increment

Imatge d'un carrer del Poble-Sec (Barcelona) | ACN Imatge d'un carrer del Poble-Sec (Barcelona) | ACN

Catalunya ha tancat el primer semestre de l’any amb un increment del lloguer del 7,4% en comparació amb el mateix període de l’any passat, percentatge que es redueix a l'1,7% si es tenen en compte les dades de l’anterior trimestre. Segons Fotocasa, amb aquests increments, el preu de l’habitatge de lloguer arriba als 15,94 euros per metre quadrat. 

“Hem detectat una treva pel que fa a l’encariment voluminós del preu del lloguer”, apunta María Mateos. En un altre ordre, la directora d’Estudis de Fotocasa alerta que “la inseguretat jurídica de la llei de l’habitatge provoca que els propietaris fixin la seva mirada en altres mercats”. En clau estatal, Catalunya ocupa la tercera posició del rànquing d’increments per darrere de les Illes Balears i la Comunidad de Madrid.

En clau catalana, Girona (+5,9%) és la demarcació amb més increment, seguida de Tarragona (5%) i Barcelona amb un 2,2%. Lleida és l’única zona que pateix un descens (-0,8%). Vilanova i la Geltrú (19,1%) i Castelldefels (18,4%) són els municipis amb major moviment registrat. A Barcelona, els districtes on s’ha registrat un augment de preus més destacat són Horta-Guinardó, Nou Barris, Sarrià-Sant Gervasi, Eixample, Sants i Ciutat Vella. “Gran part dels immobles s’han venut o s’han passat a lloguer turístic”, conclou Matos. 

Recentment, també s'ha donat a conèixer que Catalunya va tancar el mes de maig amb una caiguda del 30,6% en el nombre d’hipoteques sobre habitatges, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. Concretament, es van constituir 5.759 hipoteques davant les 8.298 del 2022. Així i tot, es trenca la tendència de tres mesos consecutius de descensos i si es compara amb l'abril, es va registrar un increment del 28,6%. El descens del 30,6% anual és superior a la mitjana de l'Estat, on la signatura d'hipoteques va retrocedir un 24%, fins a les 33.398. Aquests descensos anuals es produeixen en un context de pujades de tipus d'interès. El tipus d'interès mig va ser del 3,15%, amb un augment d'1,34 punts respecte al mateix mes del 2022.

Més informació
La nova llei de l'habitatge expulsarà més de 30.000 habitatges del mercat de lloguer de Catalunya
El preu del lloguer creix un 14% a Girona
Barcelona i Girona, algunes de les ciutats de l'Estat amb més habitatge de lloguer
Avui et destaquem
El més llegit