Catalunya acull el 26% de les filials estrangeres a l'Estat

Durant el 2022, el negoci de les firmes va generar unes vendes de 416.000 milions d'euros

Més enllà de Catalunya, Madrid i Andalusia són els territoris preferits pels inversors a l’hora de generar noves oportunitats de negoci | iStock Més enllà de Catalunya, Madrid i Andalusia són els territoris preferits pels inversors a l’hora de generar noves oportunitats de negoci | iStock

Catalunya acull el 26% de les filials estrangeres a tot l’Estat (24.148 empreses amb matriu estrangera), segons un estudi d’Informa. En termes de facturació, el moviment d’aquestes empreses representa un 18% de la xifra global de les companyies. Pel que fa a les vendes, durant l’any 2022, les filials van superar els 416.000 milions d’euros. Més enllà de Catalunya, Madrid i Andalusia són els territoris preferits pels inversors a l’hora de generar noves oportunitats de negoci. Alemanya, Holanda i Regne Unit sumen el 51% de les empreses estrangeres a Espanya, sense menystenir el paper de les firmes franceses. 

Recentment, la Generalitat, a través d’ACCIÓ, ha presentat un estudi on s’assegura que Catalunya suma un total de 9.255 empreses estrangeres instal·lades. Segons l’organisme que promou la internacionalització de l’economia catalana, aquesta xifra és un rècord històric i representa un increment d’un 62% en comparació amb les dades de fa 10 anys. “Tenim un ecosistema dinàmic, però al mateix temps consolidat i en creixement continu”, apunta Pere Aragonès. El president de la Generalitat afegeix com “actualment, 2 de cada 10 llocs de treball són generats per empreses estrangeres”.

L'estudi mostra també "l'interès creixent" de les multinacionals estrangeres per ubicar-se a Catalunya. De fet, conclou que una de cada quatre companyies s'ha establert al país en els últims cinc anys i que el directori de multinacionals estrangeres a Catalunya ha crescut en 100 empreses el darrer any. Pel que fa als sectors, l'informe d'ACCIÓ conclou que les filials estrangeres ubicades a Catalunya, segons el seu volum de facturació, són dels àmbits de l'automoció (16%), l'alimentació (14%), la química (12%), la indústria farmacèutica (7,5%) i les TIC (4,4%). L’agència pública ha donat a conèixer que hi ha una cartera de 600 projectes de companyies estrangeres que potencialment poden invertir a Catalunya. La meitat són projectes industrials (un 55% del total), un 11% són projectes d'R+D i hubs digitals -en àmbits estratègics com els semiconductors- i un 10% estan basats en l'economia circular i la descarbonització.

Més informació
Catalunya, la segona comunitat de l'Estat que més diners ha rebut dels fons europeus
La inversió estrangera cau un 24,6% a Catalunya
L'economia catalana experimenta un creixement interanual d'un 2,1% al tercer trimestre
Avui et destaquem
El més llegit