La CE diu que Catalunya és la regió europea que atreu més recursos per a pimes

Gert Jan Koopman (CE) recomana augmentar els fons d'innovació, joventut, economia digital, gestió de fronteres i seguretat

Jordi Gual i Gert Jan Koopman (CE) al Cercle d'Economia Jordi Gual i Gert Jan Koopman (CE) al Cercle d'Economia

 

"Catalunya és la regió europea que atreu més recursos relacionats amb la innovació de les pimes", ha assegurat el director general del Pressupost de la Comissió Europea, Gert Jan Koopman, durant la seva ponència El nou pressupost de la Unió Europea: prioritats i oportunitats celebrada al Cercle d'Economia i que ha tingut al president de CaixaBank, Jordi Gual, com a moderador. 

En aquest sentit, Koopman ha reivindicat que Catalunya compta amb "un teixit de pimes molt dinàmic", i que al voltant de 150 ja s'han beneficiat de 62 milions d'euros de l'Instrument d'Ajuda SMEs, en el marc de l'estratègia Horitzó 2020 de la Comissió Europea.

Koopman: "Catalunya és la regió europea que atreu més recursos relacionats amb la innovació de les pimes"

"L'economia catalana es caracteritza per tenir poques grans empreses i moltes pimes", ha detallat, poc abans d'indicar també que l'augment dels fons que preveu la proposta de la CE per als nous pressupostos de la UE del període 2021-2027 hauria de promoure "un desenvolupament encara més significatiu en el futur".

Tant és així que la proposta de la CE recomana incrementar el finançament de "noves i urgents prioritats", entre les quals s'inclou els fons dedicats a la investigació i la innovació, la joventut, l'economia digital, la gestió de fronteres i la seguretat i la defensa. D'aquesta forma, es proposa dedicar 12.000 milions a la transformació digital, 30.000 milions al programa Erasmus+ i 100.000 milions (un 50% més) a la investigació i desenvolupament, a través de programes com Horitzó 2020.

Més info: Empreses de Catalunya: Ja som a Silicon Valley!

"Si volem una societat civil europea realment integrada hem d’afavorir que s’estudïi a l’estranger, d’aquí el reforçament del programa Erasmus", ha afegit. 

Entre el públic s'hi trobaven l'expresident José Montilla, el degà del CEC Anton Gasol o la vicepresidenta del Cercle Teresa García-Milà, entre d'altres. Quan li han preguntat per si la realitat pressupostària seria diferent sense Brexit, Koopman ha recordat que el Regne Unit és un "contribuent net". 

Segons el director general dels pressupostos de la CE, "si es quedessin, farien la seva aportació neta, la qual cosa tindria implicació pel que fa a la distribució, però no canviarien les prioritats del pressupost". El pressupost "modern i àgil" de la Comissió Europea per al període 2021-2027 ha de ser aprovat per unanimitat entre els països de la UE, a més de tenir l'aprovació del Parlament Europeu. 

Més informació
Anton Gasol: "La tecnologia disminueix el risc de crisi"
L'Eurecat vol facturar 175 milions d'euros per equiparar-se als homòlegs europeus
Els països europeus amb més salut i millor felicitat
Avui et destaquem
El més llegit