L'Eurecat vol facturar 175 milions d'euros per equiparar-se als homòlegs europeus

El centre tecnològic de Catalunya tanca l'any amb 51 milions d'euros de volum de negoci ajudant a innovar a les empreses

Xavier Torra, president d'Eurecat Xavier Torra, president d'Eurecat

El centre tecnològic de Catalunya Eurecat, dedicat a ajudar a les empreses a innovar, tancarà aquest any amb uns ingressos de 51 milions d'euros, un 54,6% més respecte als 33 que va ingressar l'any 2015, quan es va crear, i amb un increment del 89% dels seus clients, que són ja més de 1.500 empreses. 

En una trobada amb els mitjans, el president de l'Eurecat, Xavier Torra, no obstant les xifres del 2018, ha explicat quins són els objectius del centre. El centre tecnològic de Catalunya aspira a aconseguir en 2025 els 175 milions d'euros de facturació total i tenir una plantilla de 1.700 professionals, per així equiparar-se amb d'altres centres homòlegs europeus com Fraunhofer (Alemanya), TNO (PPBB), VTT (Finlàndia) o Cea (França). "És cap a on apuntem", ha ressaltat Torra i ha indicat que aquestes xifres són a les què ha d'aspirar tant el seu centre com Catalunya pel volum industrial i el PIB del país.

La direcció d'Eurecat | EP

La direcció d'Eurecat | EP

Torra ha explicat que des del 2015 el centre, que aquest any completarà la integració del Centre Tecnològic de la Química de Catalunya i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, ha crescut en un 133% la facturació per a projectes amb empreses i s'ha situat aquest 2018 com a primera organització privada en captació de recursos europeus. En concret ha incrementat un 75% els fons amb 65 projectes de l'Horitzó 2020.

Torra, que ha definit Eurecat com "un centre facilitador per a la innovació", ha avançat que el centre s'ha plantejat tres reptes per al proper any: avançar en la relació amb les universitats; definir un pla estratègic després de la integració de tots els centres tecnològics especialitzats; i ordenar les unitats tecnològiques per no caure en duplicitats, per no trepitjar-se amb Leitat. Pel que fa a la relació amb les universitats, Torra ha detallat que l'Eurecat no es troba en l'estat que voldria per aprofitar el coneixement de les universitats, "no pot arribar a tot, hem de saber on és el coneixement" però, en contrapartida, ha afirmat que són " més flexibles que les universitats" pel que fa a la relació amb les empreses i la transferència de coneixement.

Euerecat compte actualment amb centres tecnològics a Barcelona, Girona, Manresa, Lleida, Cerdanyola, Reus, Mataró, Canet, Tarragona, Vila-seca i Amposta i en ells treballen més de 670 tècnics i científics, un 21% d'ells doctors en les seves especialitats.

Torra ha especificat que de les 1.500 empreses amb les quals treballen, un la meitat són petites i mitges empreses catalanes, que requereixen els serveis de Eurecat per solucionar problemes tecnològics, de producció, mediambientals etc... Els principals prjectes que desenvolupen són de les àrees industrial, digital i biotecnològica; i els sectors de les empreses que acudeixen al centre tecnològic són d'automoció, salut, bens d'equip i alimentació. L'Eurecat perticipa en un total de 160 grans projectes d'R+D i compta amb 81 patents. Així mateix, el centre té participació en set spin-offs.

Eurecat, que el passat mes de setembre va inaugurar la seva nova seu a Barcelona, va estrenar al juny unes noves instal·lacions d'1.200 metres quadrats al Parc Científic de Lleida, on ha posat en funcionament un laboratori industrial que permet fer assajos en condicions climàtiques controlades i de resistència en màquines i materials, mesurar magnituds físiques i analitzar instal·lacions hidràuliques i oleohidráulicas.

"En els últims tres anys, Eurecat ha concentrat els esforços a acostar la innovació a les empreses, de totes les mesures, sectors i territoris, mitjançant solucions multidisciplinàries orientades a impulsar la seva competitivitat", ha afegit Torra i ha criticat que "l'excés de normativa mata la innovació" afirmant que "quanta més normativa, menys innovació".

Més informació
Eurecat inverteix 2,16 milions d'euros per reutilitzar l'aigua residual
El centre tecnològic de Manresa s'integra a Eurecat
Eurecat estrena seu al 22@
Avui et destaquem
El més llegit