La CE dissenya un impost del 3% per Google, Amazon i Apple

Brussel·les vol aturar l'elusió fiscal els gegants digitals amb una taxa sobre la facturació

L'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les L'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les

La Comissió Europea (CE) proposa un impost del 3% sobre la facturació de grans empreses digitals com Google, Amazon, Netflix i Apple. Brussel·les vol gravar les seves activitats allà on generen valor i aturar les pràctiques que els permeten reduir al mínim la seva contribució a les arques públiques europees.

La iniciativa arriba a instàncies de França i amb el suport de les principals economies -Alemanya, Espanya, Itàlia o el Regne Unit, entre uns altres-, que van demanar mesures urgents per acabar amb les llacunes en la legislació actual, que permeten que mentre les empreses tradicionals paguen de mitjana un 23,2% d'impost de societats, les digitals abonin solament un 9,5%.

L'impost que planteja Brussel·les afectaria només les empreses que facturin a l'any més de 750 milions d'euros a tot el món i més de 50 milions a la UE amb la finalitat de restringir-ho a les gran companyies i aquelles amb presència significativa en el bloc comunitari.

L'objectiu és gravar els ingressos -en lloc dels beneficis, com és tradicional- d'aquelles activitats digitals que més escapen als impostos, que són les que depenen en major mesura de la participació dels usuaris.

Així, s'aplicaria a la facturació per la venda d'espai publicitari o de les dades d'usuaris recollits per empreses com a xarxes socials o motors de cerca, i per la prestació de serveis d'intermediació, com els de lloguer o venda entre particulars. La Comissió calcula que els Estats podrien ingressar uns 5.000 milions d'euros a l'any gràcies a aquesta taxa.

Més informació
Google recorre la multa per posició dominant
Espanya multa Facebook amb 1,2 MEUR per vulnerar la protecció de dades
La CE imposa una multa rècord de 2.420 MEUR a Google
Avui et destaquem
El més llegit