• Economia
  • L'alerta de la Cecot: "No es produeix per vendre, sinó per emmagatzemar"

L'alerta de la Cecot: "No es produeix per vendre, sinó per emmagatzemar"

Les dades del 2n Baròmetre industrial generen "preocupació" a la patronal per l'alentiment del sector

Imatge d'una fàbrica a Santa Perpètua | ACN - Àlex Recolons
Imatge d'una fàbrica a Santa Perpètua | ACN - Àlex Recolons
Barcelona
20 de Juliol de 2023
Act. 26 de Juliol de 2023

La Cecot ha donat a conèixer les dades del 2on Baròmetre industrial amb una “preocupació” per l’alentiment del sector, de cara al segon semestre de l’any. Xavier Panès, lamenta que eines com els fons Next Generation “no hagin tingut el recorregut esperat”. El president de la patronal ha presentat l’estudi com una “eina de seguiment per prendre el pols de l’activitat” i, a la vegada, “preveure l’impacte de les polítiques industrials. Malgrat el context d’incertesa, Panès creu que l’actual escenari “obre oportunitats per apostar per la diversificació en mercats i economies emergents”.

 

Com a complement, Oriol Alba adverteix com les dades presentades “posen en risc la viabilitat de les empreses”. En aquest sentit, el secretari general de la Cecot també ha plantejat que l’alentiment industrial “és un obstacle per la digitalització i modernització de l’empresa”. La recuperació general de l’economia “no s’està visualitzant en el món industrial”, apunta Sebastià García. L’assessor en gestió econòmica i un dels impulsors del baròmetre de la Cecot constata com el “sector té una evolució molt més lenta que els serveis i encara no hem arribat als nivells previs a la pandèmia”. Els brots verds, segons el criteri de l’associació empresarial, arribaran a partir del 2024. 

Els factors d’alerta per les empreses

En el primer trimestre de l’any, el VAB del sector industrial està en un 3,1% per sota del nivell del quart trimestre del 2019. Catalunya genera el 22,4% del PIB industrial de l’Estat per davant de la Comunidad de Madrid (12,5%), País Valencià (10,6%), Andalusia (9,5%) i Euskadi (8,9%). El fet més destacat del capítol d’exportacions a Catalunya és que aquestes han crescut un 22%, àmbit del qual un 28% procedeix de l’activitat manufacturera. Més enllà de les estadístiques, García insta a tenir en compte factors com el nivell de la cartera de comandes, l’acumulació d’estoc o les expectatives de producció per entendre el moment econòmic.

 

“Hem detectat que moltes empreses no produeixen per vendre, sinó per emmagatzemar”, puntualitza l’assessor. A escala internacional, en paral·lel a la davallada experimentada per grans gegants europeus com Alemanya, Cecot entén l’Índia com “un mercat interessant el qual fem un seguiment constant”. Per defensar el protagonisme de la indústria, Xavier Panès ha recordat que “les economies industrials són les que millor han aguantat les últimes crisis viscudes”, en clara referència a la pandèmia i la guerra d’Ucraïna. En clau més local, el dirigent empresarial ha celebrat que les reivindicacions del sector “hagin tornat a les agendes dels governs i els partits polítics”. Ara bé, en un clar missatge cap a l’administració, Panès reivindica com la reindustrialització “no és únicament captar inversions estrangeres”. 

Demanem una treva de nova normativa juridica de dos anys
Imatge conjunta d'Oriol Alba i Xavier Panès | Cecot

Estabilitat i visió a llarg termini

En el seu torn d’intervenció, Oriol Alcoba ha posat damunt la taula aspectes com “l’estabilitat i la visió a llarg termini” per revertir la situació. Per introduir aire d’optimisme, el director general d’Indústria ha recordat que, malgrat la publicació del Baròmetre, Catalunya continua sent un punt d’atracció per grans projectes. Una afirmació exemplificada en la darrera inversió de Seat a Martorell. De cara al futur, Alcoba creu que cal fixar “objectius clars i mesurables”. Seguint aquest discurs, Xavier Panès ha defensat com l’informe de la patronal busca “contrastar amb dades certes el desenvolupament de l’activitat industrial”. Retornant a l’àmbit internacional, la Cecot insta la indústria catalana i espanyola a convertir l’alentiment de les importacions asiàtiques com una oportunitat per trobar nous horitzons “més enllà dels socis tradicionals".  

Des de principis d'anys, la Cecot ha reforçat els seus mecanismes d'orientació per les empreses. Un d'aquests projectes va ser, durant el mes de febrer, l'activació de l'oficina de Finançament, Ajuts i Subvencions. Aquesta nova divisió, dirigida per Àlex d'Espona, té la missió d'acompanyar les empreses en tots els procediments relacionats amb la captació de nous fons. “Hem generat un marc on centralitzar tota la gestió dels serveis que ja oferíem des de diferents departaments de la casa”, apunta Oriol Alba. El secretari general de la Cecot “vol facilitar la prestació del servei en funció de l’etapa vital de cada empresa”. També en una entrevista recent amb VIA EmpresaAlba ha fet balanç de la volatilitat i inestabilitat del teixit econòmic català, així com els efectes de les noves cultures empresarials i laborals.