La ciberseguretat factura 820 milions d'euros a Catalunya

El sector ocupa unes 7.000 persones, segons un estudi d'Acció i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Les xifres del negoci de la ciberseguretat a Catalunya | iStock Les xifres del negoci de la ciberseguretat a Catalunya | iStock

A Catalunya hi ha 361 empreses del sector de la ciberseguretat, amb una facturació de 820 milions d'euros i 6.900 treballadors, segons un estudi d'Acció i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques. Un 83% de les companyies del sector són pimes, un 13% són startups i un 29% es dediquen a l'exportació. D'altra banda, gairebé un 56% de les empreses del sector factura més d'un milió d'euros i el 23% ingressa més de 10 milions.

L'estudi alerta també de l'increment dels ciberatacs durant la pandèmia i preveu que el 2021 hi hagi un ciberatac a escala mundial cada 11 segons, una dada significativament superior a la mitjana dels darrers anys, de 40 segons el 2016. L'energia, el sector públic i la indústria manufacturera han estat els sectors que més ciberatacs han rebut en el darrer any, mentre que els proveïdors de la salut també s'han vist perjudicats en el context de la pandèmia.

A escala global, el 79% de les empreses estimen un augment en la despesa de ciberseguretat a curt termini, ja que tres de cada quatre companyies preveuen un increment dels ciberatacs. D'acord amb l'estudi, alguns dels sectors en els quals la ciberseguretat tindrà més aplicacions són la indústria, la mobilitat, els serveis financers, les assegurances, la salut, el comerç electrònic, l'educació, les administracions, les xarxes socials, l'educació i les smart cities, entre altres.

Entre les possibles aplicacions, destaca la protecció de dispositius intel·ligents, la seguretat en operacions de fintech, la detecció del frau en la banca i les assegurances, la protecció de sistemes de comunicació per satèl·lit i vehicles autònoms i connectats, o la protecció de dades de clients del comerç digital. El mercat de la ciberseguretat es concentra principalment als Estats Units, amb el 77% de les empreses líders a escala mundial. Les empreses de ciberseguretat amb presència a Catalunya estan principalment especialitzades en la capacitat de protegir, mentre que les solucions per realitzar còpies i emmagatzematge de seguretat són els productes i serveis que més s'ofereixen.

Més informació
L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, una estratègia política (i digital)
Els cibercriminals es lucren amb les mascaretes
Avui et destaquem
El més llegit