Cinc grans riscos a vigilar el 2024

El panorama de riscos per al 2024 és mixt, però tot apunta que, si ho fem bé, aquest pot ser un bon any

La inflació, l'emergència climàtica i la geopolítica són desafiaments que poden impactar en l'economia | iStock La inflació, l'emergència climàtica i la geopolítica són desafiaments que poden impactar en l'economia | iStock

A principis del 2024 tenim diversos desafiaments que poden impactar significativament en l'economia i el teixit empresarial. Analitzarem cinc dels principals riscos que cal tenir en compte:

Inflació i tipus d'interès

La inflació, malgrat la millora recent, continua sent un punt crític. Tot i que s'observa una tendència a la baixa, i sembla que és possible continuar baixant fins al 3% en 2024 i al 2% en 2025, cal mantenir la vigilància. La disminució de la inflació pot conduir a una baixada progressiva dels tipus d'interès, fent possible un aterratge suau de l'economia. Això pot afectar molt positivament a empreses amb préstecs i famílies amb hipoteques, ja que reduirà força les quotes a pagar.

Emergència climàtica

La crisi climàtica persisteix com un risc imminent i els seus impactes són cada dia més evidents: sequera, incendis forestals, inundacions... La sostenibilitat està en perill. Com a mostra podem recordar aquesta dada de l’Organització de les Nacions Unides (ONU): cada dia desapareixen unes 150 espècies d’animals i plantes. Tant els països com les empreses i les persones han de multiplicar els esforços i les pràctiques ambientalment responsables per mitigar els impactes negatius i contribuir a la preservació del medi ambient.

Cada dia desapareixen unes 150 espècies d’animals i plantes

Geopolítica 

Les guerres han experimentat un augment preocupant. Des de la invasió russa d’Ucraina fins al gravíssim conflicte entre Israel i Hamas, així com altres conflictes, estan augmentant molt el nombre de morts. D’acord amb les dades de l’International Rescue Committee, en el darrer any han mort al món unes 300.000 persones. És la xifra més alta dels darrers vint anys. I en aquests conflictes hi ha el perill d’una escalada a escala mundial. I hi ha altres focus de tensió que es van complicant (Xina-Taiwan, per exemple).

Més info: En què ens afecta el conflicte Israel-Palestina?

Populismes i desafiaments democràtics

L'increment del populisme i el qüestionament dels fonaments democràtics plantegen incerteses. La possible tornada de figures com Donald Trump pot generar turbulències. No hem de descartar escenaris on els principis democràtics es posin a prova i el populisme pugui influir en polítiques econòmiques clau.

Intel·ligència artificial

Els canvis disruptius generats per la Quarta Revolució Industrial (Internet, xarxes socials, robotització...) i la irrupció de la intel·ligència artificial, ofereixen oportunitats úniques, però també riscos per als països, empreses i persones que no s’adaptin al nou entorn tecnològic. Segons el Fòrum Econòmic de Davos, la intel·ligència artificial pot destruir el 40% dels llocs de treball, però l’experiència de les revolucions industrials anteriors ens mostra que els avenços tecnològics destrueixen llocs de treball, però en poden crear molts més. Un exemple, al Regne Unit l’atur actual està al voltant del 4%, que és pràcticament el mateix que hi havia en el segle XVIII quan va aparèixer la Primera Revolució Industrial. Si ho fem bé, els canvis tecnològics ens canviaran la feina, però no ens quedarem sense lloc de treball.

L’experiència de les revolucions industrials anteriors ens mostra que els avenços tecnològics destrueixen llocs de treball, però en poden crear molts més

En resum, el panorama de riscos per al 2024 és mixt. Amb la inflació i els tipus d'interès en línia positiva, però la geopolítica, l'emergència climàtica i els populismes amb una perspectiva més incerta. La capacitat d'adaptació a les possibilitats de la intel·ligència artificial serà determinant. Tot apunta que si ho fem bé, 2024 pot ser un bon any. En els pròxims mesos caldrà seguir de prop aquests riscos per veure si podem continuar creixent, generant més ocupació i benestar per a les persones.

Més informació
La inflació a Catalunya tanca l'any repuntant fins al 3,2%
Els ciberatacs, l'aigua i la geopolítica, els principals riscos empresarials del 2024
L'avís de l'FMI: la IA afectarà sis de cada deu llocs de treball a les economies avançades
Avui et destaquem
El més llegit