Cirurgia prostàtica robòtica

Si el càncer es detecta en la seva primera fase, quan encara es troba dins de la pròstata, el pacient pot tenir una llarga expectativa de vida

Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 30.000 casos de càncer de pròstata | iStock Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 30.000 casos de càncer de pròstata | iStock

Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 30.000 casos de càncer de pròstata segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, sent el responsable de més de 5.000 morts anuals, si bé el diagnòstic precoç ha permès millorar la detecció i les taxes de curació global de la malaltia. Si el càncer es detecta en la seva primera fase, quan encara es troba dins de la pròstata, el pacient pot tenir una llarga expectativa de vida sent la cirurgia una de les alternatives més favorables per al seu tractament.

El procediment consisteix en l'extirpació de la glàndula prostàtica sencera, les vesícules seminals i els teixits situats al seu voltant. De vegades s'extreuen també els ganglis limfàtics de l'àrea pèlvica (limfadenectomia). Aquest tipus d'intervenció, coneguda amb el nom de prostatectomia radical, es pot dur a terme mitjançant cirurgia oberta (incisió abdominal) o mitjançant procediments mínimament invasius com la cirurgia laparoscòpica (mitjançant petits orificis on s'introdueixen els instruments).

Els abordatges mínimament invasius han permès millorar la cirurgia radical del càncer de pròstata en molts aspectes com una menor taxa de complicacions de la ferida quirúrgica, menys dolor postoperatori així com una menor taxa de transfusió amb resultats funcionals equiparables o superiors a la cirurgia oberta. Els pacients tenen menys dolor i es reincorporen més aviat a la seva vida laboral.

Robots per millorar les taxes funcionals

Des de mitjans de la dècada passada, diverses generacions de nous "robots" han anat introduint-se en els nostres quiròfans, permetent a cirurgians experimentats operar millor i amb beneficis per als pacients amb càncer de pròstata.

Però, en què consisteix la cirurgia robòtica? El sistema robòtic permet introduir instrumental molt precís a través de petites incisions cutànies abdominals, possibilitant operar de manera més còmoda des d'una consola, i amb una excel·lent visió estereoscòpica d'alta definició. Els moviments obtinguts són subtils i coordinats i la visió és d'excel·lent qualitat, de manera que la dissecció dels teixits és més fina i delicada. Tot això permet realitzar una prostatectomia radical amb preservació dels nervis erectors i amb conservació del coll vesical; reduint de forma significativa els efectes secundaris possibles de la cirurgia convencional com són la incontinència i impotència sexual.

El sistema robòtic permet introduir instrumental molt precís a través de petites incisions cutànies abdominals, possibilitant operar de manera més còmoda des d'una consola

Per tant, amb la introducció de l'abordatge assistit per robot Da Vinci, s'aconsegueixen millorar les taxes funcionals (millora de les taxes de continència precoç i menys taxa de disfunció erèctil postoperatòria) amb clars beneficis ergonòmics per al cirurgià que opera en millors condicions de visió tridimensional, amb instruments més precisos i amb excel·lents resultats estètics per al pacient. Així mateix, les pèrdues sanguínies durant la cirurgia i les taxes de transfusió són menors, el dolor postoperatori es minimitza de manera que la recuperació postoperatòria és més ràpida i es pot tornar a les activitats normals en un període de temps més curt.

Actualment la prostatectomia radical robòtica és el tractament estàndard en la majoria dels centres nord-americans i en nombrosos centres europeus, i s'estén per la resta del món. Clínica Diagonal és pionera en la cirurgia robòtica i compta amb diversos professionals que atresoren una gran experiència oferint cirurgies millors i menys invasives per als nostres pacients.

Més informació
Estrés crònic i les vacances com a problema
Recomanacions per a la pràctica d’exercici físic a l’estiu
Tractament de les úlceres cròniques i del peu diabètic amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Avui et destaquem
El més llegit