Un dels malsdecaps habituals dels pagesos, especialment del sector del cereal, és l’aparició de les males herbes, que són capaces de resistir l’ús dels herbicides, malmetent i afectant les collites. Davant d’aquesta realitat, a finals de l’any 2021, un grup d’investigadors del grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida (UdL) i la Fundació de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) van constituir l’’spin-off’ IPM Advice, orientada a l’assessorament en el control de les males herbes en cultius extensius. L'empresa és gestionada pels investigadors José María Montull, Andreu Taberner i Jordi Recasens, i està ubicada al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL). Dins del projecte, l’objectiu d’IMP Advice és comercialitzar i actualitzar el software ‘IPWise’, una eina que facilita la presa de decisions per part dels agricultors.
Un dels responsables de la companyia, José María Montull, explica que “IPWise facililta els productors, en el marc de la gestió integrada, la presa de decisions per a gestionar les males herbes segons la seva espècie, el seu estat de desenvolupament i les condicions de tractament, utilitzant la mínima quantitat possible de productes fitosanitaris”. Entès tècnicament com un Sistema Expert de Suport a la Decisió (DSS), l’aplicació s’integra fàcilment amb els sistemes tecnològics actuals de gestió agronòmica.
José María Montull: "IPWise facililta els productors, en el marc de la gestió integrada, la presa de decisions per a gestionar les males herbes segons la seva espècie"
Transformació digital del camp
IPM Advice, que té el seu punt fort en la utilització del ‘Big Data’, ha estat una de les 15 startups seleccionades pel programa d’innovació oberta ‘AgroBank Tech Digital INNovation’, que té com a objectiu l’atracció i retenció del nou talent tecnològic i la transformació digital del camp en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats a l’Agenda 2030 de l’ONU. Els seus impulsors expliquen que la iniciativa respon al propòsit de “respondre als desafiaments del sector amb solucions del demà mitjançant l’atracció i retenció del nou talent tecnològic i la transformació digital del camp”.
Els assajos realitzats per IPM Advice durant més d’una dècada han permès crear una base de dades per verificar les millors opcions per al control de males herbes, optimitzant l'ús d'herbicides, la qual cosa suposa un estalvi dels mateixos entre un 20% i un 40% segons el cultiu i les condicions de la parcel·la, facilitant així el seu ús en el marc de l'agricultura de precisió i fent-la més sostenible. Després de participar en un assaig amb altres investigadors europeus, els creadors d’’IPWise’ es van adonar que el software era un producte viable i un ajut per millorar la sostenibilitat del control de les males herbes, emprant els herbicides de manera racional i adaptant-lo a les condicions de conreu existents a Lleida.
El control de les males herbes suposa un estalvi d'entre un 20% i un 40% segons el cultiu i les condicions de la parcel·la
Una vegada superada la fase experimental, i amb més de 100 empreses i clients interessades en el seu software, els socis d’IPM Advice preparen una nova actualització amb nous cultius i altres aspectes, com la inclusió de la temperatura en el moment d’aplicar el tractament. Els impulsors de la startup es mostren satisfets de què una idea sorgida del món acadèmic vinculada a l’agricultura hagi sigut capaç d’assolir finançament i fer el salt a l’àmbit empresarial. Un pas més en la lluita incansable contra les males herbes amb el suport de la tecnologia.