Colom: “No hem de tenir por a digitalitzar-nos"

La responsable de la Mobile Week de Mobile World Capital Barcelona apunta que hem d'estar preparats pels reptes del demà i comptar amb les PiMEs

Cristina Colom, directora de Digital Future Society | Cedida Cristina Colom, directora de Digital Future Society | Cedida

"Ja fa 6 anys que des de la Mobile Week apropem la tecnologia al ciutadà, des d'un infant, a una persona en situació d'atur o a gent gran. Però ara és el moment de tenir en compte el teixit productiu de la nostra societat, impulsat per les PiMEs que a l'Estat espanyol generen més de 10 milions de llocs de treball", apunta Cristina Colom, responsable de la Mobile Week de Mobile World Capital Barcelona, en una conversa amb VIA Empresa.

En aquest context de transformació en l’àmbit professional i personal, des de l'organització Mobile World Capital, volen contribuir a impulsar la digitalització d'aquests professionals. Com? El pròxim dimecres 30 de març a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm celebren el PiMEs Day, adreçat als professionals autònoms, emprenedors i de PiMEs – per assistir-hi només cal inscriure’s a la web de Mobile Week Barcelona-

PiMEs Day serà una jornada dins la Mobile Week dedicada a impulsar la transformació digital de les empreses

"En aquestes circumstàncies actuals com a societat ens trobem en una transformació digital en totes les esferes de la vida quotidiana, des de com gestionar un negoci, a vendre i relacionar-nos amb un client", continua Colom. "Hi ha una part de les PiMEs que no disposen de les eines i els recursos digitals i tecnològics adequats. Per exemple, et pots comprar un software d'última generació i que un mateix no l'entengui o part de l'equip no el sàpiga fer servir. És el moment d'avançar en una digitalització més entenedora i de col·laborar entre tots els actors de l'ecosistema", apunta la responsable de Mobile Week.

El rol de l’administració

Les administracions públiques, des de l'àmbit local, regional i estatal tenen com a prioritat lluitar contra la bretxa digital. Segons Colom, "la pandèmia de la covid-19 ha aportat en aquest àmbit un aspecte positiu i un altre de negatiu. La part positiva és que hem accelerat el procés de digitalització en 6 anys, però la negativa és que ens ha mostrat que aquestes bretxes digitals acaben sent socials".

Colom: “Una PiME no es pot permetre desvincular-se del món digital”

“Una PiME no es pot permetre desvincular-se del món digital. A més, moltes d'elles no s’internacionalitzen per falta de recursos i poden patir un ciberatac que els faci desaparèixer del mapa. La digitalització és una eina que dóna facilitats, però si no ho entenem i ho adoptem, com empresa es tindran grans dificultats”, detalla l’experta en l’impacte de la tecnologia en la societat.

Per altra banda, des del govern espanyol s’ha impulsat una bateria d'activitats que es podran conèixer al llarg del PiMEs Day, com ara l’arribada del Kit Digital que serà molt rellevant i que ja compta amb la primera convocatòria de 500 milions d'euros dirigida a empreses d’entre 10 i 49 treballadors. Moltes d'elles disposaran de 12.000 euros per desenvolupar un pla de digitalització.

El concepte de digitalització "no vol dir que tothom s'hagi de convertir en un analista de dades, però si entendre uns mínims i com es pot beneficiar d'ells", explica Colom. “És important fer un bon pla de digitalització, de formació en habilitats digitals, ús responsable i ètic de la tecnologia que implementin una estratègia de col·laboració que ja es fa en molts sectors empresarials”, afegeix l’experta.

Finalment,  Colom destaca que estem en una situació adversa de manca de competitivitat per part de l'empresa espanyola per no estar preparats pels reptes de demà mateix. Per exemple, el 2020 i el 2021 es van incrementar un 70% els ciberatacs en les petites i mitjanes empreses espanyoles. No només parlem de la part ètica i responsable davant dels ciberatacs i fraus, sinó també de la reivindicació d’organitzar aquesta jornada per conèixer els reptes i com plantar-hi cara de veritat. Benvingut PiMEs Day.

Més informació
Mobile Week, els vímets d'una condició ciutadana digital
Colom: “Ens hem empassat la tecnologia sense conèixer el veritable impacte”
PiMEs Day, una jornada per dotar d’eines i coneixement digital al teixit productiu
La digitalització, essencial per activar el futur de les PiMEs
Avui et destaquem
El més llegit