Les 10 peticions del comerç i la restauració per salvar llocs de feina

Patronals, empresaris i treballadors reclamen un pla econòmic de xoc urgent i demanen no ser discriminats respecte d’altres àrees amb més interacció social

El comerç i la restauració reclamen la seva reobertura total | Cedida El comerç i la restauració reclamen la seva reobertura total | Cedida

Els sectors comerç i restauració de Catalunya tornen a mostrar la seva preocupació davant la manca de planificació i previsió, motiu pel qual clamen al Govern "una gestió de la pandèmia que protegeixi salut i economia". Segons avisen en un comunicat, les darreres restriccions sobre el comerç i la restauració estan causant "greus problemes de viabilitat en les empreses". Precisament per això, el sector demana un pla econòmic de xoc urgent amb peticions concretes per poder compensar part de l’aturada intermitent i constant de l’activitat empresarial.

Un pla que es concreta en 10 peticions i que té per objectiu mantenir 120.000 llocs de treball dels quals en depenen milers de famílies i que, ara mateix, adverteixen, "pengen d’un fil a causa a les restriccions".

  1. Acabar amb la discriminació dels establiments ubicats als centres comercials i  reobrir les botigues que s’ubiquen en aquests espais.
  2. Reobertura de l’activitat comercial els caps de setmana.
  3. Supressió de la limitació de 400 m2 de superfície.  
  4. Restitució total de la restauració sense limitacions horàries.
  5. Condonació de part dels crèdits ICO concedits, com a compensació de les pèrdues ocasionades per les constants restriccions de l’activitat sofertes durant el 2020 i 2021.
  6. Subvencions directes a fons perdut com a compensació de la pèrdua d’activitat similars a les que s’estan duent a terme en altres països de la UE.
  7. Ampliació dels ERTO fins a final del 2021 i aplicació de mesures de reequilibri de llocs de treball que permetin evitar el tancament de les empreses. 
  8. Supressió dels impostos i de les taxes durant els períodes de tancament i reducció de l’activitat.
  9. Destinar recursos a un major control de les interaccions socials: fer tests d’antígens a la població, comptar amb més rastrejadors per evitar celebracions privades i més control en el transport públic i carrer, per minimitzar l’índex de contagis ara i en els pròxims mesos.
  10. Consens i col·laboració amb el sector a l’hora de decidir sobre les restriccions que afecten directament l’activitat econòmica; això permetria garantir un equilibri entre salut pública i econòmica en temps de pandèmia i evitar la destrucció massiva d’empreses i llocs de treball.

I és que el sector empresarial vol tornar a mostrar la seva preocupació i indignació davant la "manca de planificació i previsió" d’aquesta tercera onada pandèmica per part del Govern, qui no ha ampliat el personal sanitari com tampoc ha proveït als hospitals de més UCI disponibles per fer-la front, i exigeix una gestió de la situació que no discrimini els sectors, que sigui coherent i tingui en compte tots aquells àmbits en què es produeix interacció social, com el transport públic o les celebracions privades.

Més informació
Primer dia de rebaixes i més restriccions: el malson del comerç
Nou cop a la restauració: només podrà obrir per esmorzars i dinars
Avui et destaquem
El més llegit