Catalunya perd 4.800 comerços (i milers d'empreses més) en un mes

Catalunya és la cinquena comunitat de l'Estat que ha patit una major reducció d'empreses, amb una contracció anual a l'agost del 7,1%

En un any han tancat 17.000 microempreses de fins a cinc treballadors a Catalunya | ACN En un any han tancat 17.000 microempreses de fins a cinc treballadors a Catalunya | ACN

Catalunya ha tancat el mes d'agost amb 4.800 comerços i 2.600 empreses de l'hostaleria menys en comparació amb el de mateix mes de l'any passat, segons les dades d'un informe publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona, que remarca que aquests dos sectors són els més afectats per la pandèmia. A més, en un any han tancat 17.000 microempreses de fins a cinc treballadors, una xifra elevada que constata, segons la Cambra, que "la dimensió de les empreses condiciona la seva resiliència a l'hora de disposar de recursos i capacitat financera per fer front a crisis". De fet, si les microempreses representen el 73% de les que han tancat, les petites segueixen amb 1.416 menys i les mitjanes amb 833.

En canvi, de companyies amb més de 250 empleats n'han tancat 24. L'estudi de la Cambra apunta que l'afectació pels sectors de comerç i hostaleria és constant, independentment de la mida de l'empresa. Entre les que tenen menys de 10 treballadors, una de cada quatre empreses que ha tancat era del comerç. De les d'11 a 50 treballadors, més de la meitat es dedicava a la restauració, i d'entre de les que tenien més de 50 treballadors, un terç com a mínim eren de l'hostaleria. Segons la Cambra, les xifres indiquen que les pimes dedicades al comerç i l'hostaleria "hauran d'impulsar nous plans de viabilitat basats en eines com la digitalització o el màrqueting, que els permetin arribar a nous grups de potencials clients".

Les dades analitzades per la Cambra, a través de diverses estadístiques, incloses les del Ministeri de Treball, apunten que després d'un rècord de 34.324 empreses amb assalariats donades de baixa al març, a l'abril el nombre total d'empreses va assolir el mínim de 233.806. Les xifres de pèrdua de teixit empresarial es van moderar a la primavera, i al juliol ja hi havia de nou un major nombre de companyies que es donaven d'alta que no que es donaven de baixa. Amb l'aparició dels rebrots, però, la situació va tornar a empitjorar a l'agost, amb 10.872 empreses amb assalariats donant-se de baixa en un mes.

En el seu conjunt, Catalunya ha estat la cinquena comunitat de l'Estat que ha patit una major reducció d'empreses, amb una contracció anual a l'agost del 7,1%, sis dècimes per sobre de la mitjana estatal, que ha estat del 6,5%. Juntament amb Andalusia, Catalunya és la comunitat que més ha contribuït a la caiguda d'empreses al conjunt de l'Estat, representant el 18,7% del total de 98.101 companyies.

Més informació
L'Estat retalla les polítiques d'ocupació a Catalunya en plena pandèmia
La rebel·lió del comerç de proximitat
Avui et destaquem
El més llegit