L'Estat retalla les polítiques d'ocupació a Catalunya en plena pandèmia

La Generalitat rebrà 302,5 milions d'euros per destinar a polítiques actives d'ocupació, un 22% menys que l'any passat

Un ciutadà és atès al servei d'ocupació de Catalunya | ACN Un ciutadà és atès al servei d'ocupació de Catalunya | ACN

L'Estat ha retallat 86 milions d'euros els fons per a polítiques actives d'ocupació que rebrà Catalunya el 2020, ja que el Ministeri de Treball i Economia Social ha rebaixat el pes relatiu dels recursos distribuïts a les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, l'Estat aportarà aquest any 302,5 milions d'euros tot i la sotragada que ha patit el mercat laboral arrel de la crisi provocada pel coronavirus. Això suposa un 22,14% menys que els 388,5 milions de l'any passat.

"No comprenem aquesta decisió i ens sembla del tot injustificada. Passar la tisora en els recursos que les administracions destinem a les persones treballadores i les empreses en un context laboral tan complicat com l'actual és intolerable", ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

El cap del Departament ha assegurat que "no comparteix" els criteris que han portat a aquesta decisió i ha recordat que Catalunya és el territori de l'Estat on s'han presentat més expedients de regulació de l'ocupació. Així mateix, ha mostrat la seva preocupació pel "càstig addicional" que pateixen els treballadors. El Govern ha denunciat que Catalunya s'ha vist perjudicada per una "doble retallada", ja que s'han modificat els criteris objectius de distribució vigents amb una reducció dels percentatges que li corresponien pels blocs de formació del 20%.

Més info: El Govern allarga els ERTO fins a finals de gener

En la conferència sectorial d'ocupació i assumptes laborals de l'Estat, el Govern també ha manifestat el seu desacord per la "manca de resposta" a la necessitat d'estabilitzar els planters d'orientadors dels serveis públics d'ocupació. És a dir, se segueixen mantenint mitjançant programes i amb poca estabilitat laboral els professionals que s'ocupen d'orientar les persones que busquen feina i no es pot avançar en la negociació per la seva incorporació de forma estable.

A la reunió s'ha abordat el Pla Anual de Política d'Ocupació per al 2020 que executarà tant el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE, per les sigles en castellà), com les diferents comunitats autònomes. El Ministeri de Treball i Economia Social ha assegurat que un grup específic s'ha encarregat de reformular el pla per "adaptar-lo" al nou context després de la irrupció de la covid-19. En total, l'Estat distribuirà prop de 895 milions d'euros a les comunitats autònomes, que aniran destinats a plans de formació, ocupació i modernització. La major part dels fons, al voltant de 494 milions, aniran dirigits a treballadors desocupats.

"És clau posar tots els recursos econòmics, tècnics i humans en la creació i millora de l'ocupació, que no només constitueix una passa essencial en la lluita contra la crisi derivada de la pandèmia, sinó que és una peça bàsica en l'estratègia de transformació dels territoris", ha manifestat la ministra, Yolanda Díaz.

Més informació
Lliçons del passat per a la recuperació futura
Les claus per reactivar l'economia i generar ocupació
Avui et destaquem
El més llegit