La CE obliga Amazon a retornar 250 milions d'euros d'ajudes fiscals il·legals a Luxemburg

S'ha permès a la nord-americana pagar quatre vegades menys imposats que altres companyies locals

Una de les seus d'Amazon al 22@ Una de les seus d'Amazon al 22@

La Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres a la multinacional nord-americana Amazon que retorni 250 milions d'euros per avantatges fiscals rebuts a Luxemburg, en determinar després d'una investigació en profunditat iniciada el 2014 que van constituir ajudes públiques il·legals.

L'Executiu comunitari ha conclòs que el tax ruling concedit per Luxemburg a la companyia de Jeff Bezos el 2003, que es va perllongar fins al 2011, va reduir els impostos pagats per la signatura en aquest país "sense una justificació vàlida" i Amazon va pagar així "substancialment menys" que altres empreses.

En concret, Brussel·les calcula que els avantatges fiscals "indeguts" concedides a la signatura per part de Luxemburg equivalen a uns 250 milions d'euros, una quantitat que ara ha de ser recuperada per les autoritats del país.

"Luxemburg va concedir avantatges fiscals il·legals a Amazon. En conseqüència, gairebé tres quartes parts dels beneficis d'Amazon no van ser gravats. En altres paraules, es va permetre a Amazon pagar quatre vegades menys imposats que altres companyies locals subjectes a la legislació nacional", ha criticat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

"Això és il·legal d'acord amb les normes d'ajudes d'Estat de la UE. Els Estats membres no poden concedir avantatges selectius a grups multinacionals que no estan disponibles per a uns altres", ha recordat.

Amazon ho nega

La multinacional nord-americana ha negat que rebi un tracte fiscal de favor a Luxemburg i ha avançat que estudia recórrer la decisió de la Comissió Europea. "Creiem que Amazon no ha rebut cap tracte especial de Luxemburg i que paguem impostos en plena conformitat amb la legislació tributària luxemburguesa i internacional", ha declarat la companyia en un comunicat, després de conèixer-se la decisió de Brussel·les.

La multinacional ha avançat, a més, que estudiarà el dictamen comunitari per considerar "les opcions legals, inclosa una apel·lació", que podria emprendre. "Els nostres 50.000 empleats en tota Europa segueixen centrats a servir als nostres clients i els centenars de milers de petites empreses que treballen amb nosaltres", conclou el comunicat d'Amazon.

Més informació
Google recorre la multa per posició dominant
Les deu plagues de la independència
Avui et destaquem
El més llegit