La compravenda d'habitatge cau a Catalunya i es desploma a Madrid

La transmissió de propietats encadena quatre mesos en negatiu en reduir-se un 14,2% al novembre

VIsta aèria d'habitatges a Barcelona | iStock VIsta aèria d'habitatges a Barcelona | iStock

La compravenda d'habitatges a Catalunya encadena el quart mes consecutiu de descensos. Al novembre, s'ha reduït un 14,2% en comparació al mateix mes de l'any anterior. En concret, s'han tancat 5.885 transaccions, xifra que suposa una caiguda de gairebé el 15% en comparació a l'octubre. Llavors, s'havien registrat 6.907 compravendes d'habitatges, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

La taxa interanual ja va baixar a l'octubre (-5,5%), al setembre (-5,8%) i a l'agost (-14,8%). De les 5.885 operacions que s'han tancat al novembre, 5.007 eren d'habitatge de segona mà, mentre que només 878 eren de nova construcció. D'altra banda, 5.327 eren habitatges lliures i 558, de protecció oficial. 

La caiguda ha estat molt més pronunciada en comunitats com Madrid, amb un descens del 21,2% en compravenda. El nombre total de transmissions ha estat de 5.021, en comparació amb les 6.370 del novembre del 2018. La taxa mensual s'ha reduït un 23,3%.  

Més info: La compravenda d'habitatges torna a desplomar-se al setembre

En el conjunt de l'Estat espanyol, la compravenda d'habitatges s'ha reduït un 9,3%, amb 38.680 transaccions comparades amb les 42.623 del novembre de l'exercici anterior. També han disminuït la resta de formes de transmissió de propietats: les donacions ho han fet un 2,3%, les permutes, un 8,9%, i les herències ho han fet un 6,3%. 

En positiu només s'hi han situat quatre comunitats autònomes -Extremadura, Aragó, Andalusia i Múrcia-, mentre que les que més s'han desplomat són les Illes Canàries, Madrid i La Rioja. 

Més informació
La compravenda d'habitatges s'estimba a l'agost
Cau el preu de l'habitatge a Barcelona per primer cop des del 2013
Els catalans destinen de mitjana la meitat del seu salari per pagar el lloguer
Avui et destaquem
El més llegit