Compro pis al comptat

Mitja Barcelona ja és l'objectiu d'inversors que prescindeixen d'una hipoteca a la recerca de rendibilitats que no troben al mercat financer

Encara som lluny dels nivells del 2006, però ja fa mesos que els preus de l'habitatge no paren d'augmentar. Nou trimestres seguits de pujada ho evidencien, i les dades de l'INE publicades aquest dijous mostren un creixement del 5,5% anual durant el segon semestre a Catalunya. A la ciutat de Barcelona, l'augment dels preus ve condicionat per una febre inversora que afecta pràcticament la meitat de la ciutat. "Hi ha poques alternatives d'inversió, tipus baixos i molta liquiditat. La gent s'està llançant a comprar pisos", assegura a VIA Empresa Francesc Quintana, CEO de Vivendex. La seva és una de les moltes immobiliàries que estan vivint aquest fenomen a la capital catalana.

Els barris que més agraden als inversors
Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han presentat aquesta setmana el XXIIIè Informe sobre el Mercat de l'Habitatge, on constaten que l'interès inversor a Barcelona va per barris. La Barceloneta, l'Eixample, el Gòtic, el Born, el Raval i el Poble Sec són els preferits pels que busquen un valor on col·locar els seus estalvis.

Quintana corrobora que "els inversors prefereixen les zones amb més densitat de població i rendes mitjanes i altes"; tot i que, paradoxalment, "és on tenen menys rendibilitat". El CEO de Vivendex destaca que "s'està traient molta més rendibilitat si compres un pis a Nou Barris que si el compres a l'Eixample".

Pagament al comptat
Sigui com sigui, la majoria d'aquests inversors fan la seva compra pagant al comptat. De fet, segons les dades d'aquest informe, mentre la mitjana espanyola en la compra d'habitatges al comptat és gairebé del 41%; a Barcelona aquesta xifra es dispara per sobre del 82%.

"L'inversor normalment és gent que no precisa d'una hipoteca. Hi ha moltes situacions d'un jubilat o un estalviador que té uns diners i els utilitza per comprar un habitatge amb voluntat de posar a lloguer", explica a VIA Empresa José García-Montalvo, catedràtic d'Economia de la UPF i coordinador de l'informe. "Pot ser algú que tenia un dipòsit a dos anys i quan el va a renovar li ofereixen una rendibilitat tan baixa que prefereix invertir-los en un habitatge", afegeix.

Des de l'experiència del dia a dia en el mercat immobiliari, Quintana assegura que aquesta tendència ve de lluny. Ara bé, matisa que "jubilats que vinguin a comprar com passava fa deu anys, encara no està passant". Indica que el més habitual és trobar inversors que "ja tenien força diners i que durant la crisi no sabien on posar-los. Estan buscant pisos d'entre 180.000 i 250.000 euros i s'estan conformant amb unes rendibilitats d'entre el 4 i el 6%".Les dades mostren una evident correlació entre el fet de comprar al comptat i veure aquest habitatge com una inversió. L'excepció és a Gràcia, que és la zona on més es paga al comptat (87%), però on la majoria de les transaccions són amb la voluntat d'anar-hi a viure (52%).

Tot i així, el CEO de Vivendex augura un canvi en aquesta tendència. "Hi ha molta pressió dels bancs per donar diners a les empreses i especialment als particulars. La gent aviat tornarà a hipotecar", vaticina.

Hostes vingueren que de casa ens tragueren
Una altra de les dades destacades de l'Informe sobre el Mercat de l'Habitatge és la nacionalitat dels compradors. Els inversors estrangers mostren una evident predilecció per barris com el Gòtic i el Born, on copen el 78% de les compres de pisos. La Barceloneta (48%), el Poble Sec (47%) i el Raval (42%) completen les seves zones predilectes.Les conseqüències dels pisos com a inversió
El fet que els habitatges guanyin pes com a vehicle d'inversió espanta en alguns sectors, però per García-Montalvo "és positiu perquè farà que hi hagi més oferta d'habitatge de lloguer". Pel catedràtic de la UPF, "el lloguer a Espanya estava menystingut i tenia una proporció molt baixa comparada amb qualsevol país d'un desenvolupament similar". Al seu entendre, que els pisos tornin a ser objecte de desig pels inversors pot facilitar una major presència de pisos de lloguer al mercat.

En qualsevol cas, García-Montalvo rebutja els auguris d'una nova bombolla en el sector. "Encara no som en una situació que es pugui parlar de bombolla. Portem nou trimestres de pujada, però veníem de baixades molt importants", recorda. Tot i així, conclou, "hem d'estar atents per veure si continuen pujant els preus".
Avui et destaquem
El més llegit