Conciliar feina i família: l'escola dins de l'empresa

Incentivar la motivació, reduir l'absentisme o retenir el personal són raons que expliquen aquest esforç de conciliació

Cada vegada més, les empreses impulsen mesures per facilitar la conciliació laboral i familiar. Flexibilitat horària o teletreball acostumen a ser les més comunes, però hi ha grans empreses que han optat per prestar el servei d'escola bressol dins de les seves instal·lacions per incentivar la motivació, reduir l'absentisme i retenir el seu personal.

El maig del 2004, aviat farà deu anys, Mercabarna, on es concentren els mercats majoristes de Barcelona i on hi operen més de set-centes empreses d'alimentació i logística, va posar en marxa l'escola bressol dins del propi recinte. La ubicació allunyada dels centres urbans –malgrat toqui El Prat i Barcelona- i els horaris feien difícil trobar una solució per a torns que comencen, sovint, a les cinc del matí. Així va néixer Simphonie Mercabarna, un centre privat, gestionat per l'empresa Simphonie, especialitzada en el funcionament d'escoles bressol en àrees empresarials. L'octubre del mateix any, seguint l'estela i les necessitats d'aquest primer centre, s'inaugurava ZAL Simphonie, a l'àrea logística del Port de Barcelona.

El tret més diferencial d'aquestes escoles és la seva capacitat d'adaptació horària. Enguany, ambdós centres obren de 7 a 18:30 hores, però en altres cursos, en correspondència amb la demanda, les portes han obert des de les 5 del matí fins a les 9 hores del vespre. La flexibilitat per adaptar-se a les condicions laborals dels pares no és la única diferència amb les escoles tradicionals dels centres Simphonie. Situades en entorns eminentment empresarials, l'escola presta servei tot l'any, exceptuant els dies festius per calendari, però no tanquen durant les vacances, de manera que les jornades laborals sempre queden cobertes.

L'escola, al Polígon
El polígon industrial de Bufalvent, a Manresa, és la principal zona industrial del Bages i agrupa unes 300 empreses, la majoria d'elles, pimes. L'Associació d'Empresaris, a través de la Junta Directiva, va liderar durant anys la reivindicació d'una escola bressol pública que va acabar sent realitat amb la creació del CISES, un consorci mig públic mig privat, finançat a parts iguals entre l'Associació i l'Ajuntament, per fer-ne possible la construcció que va estrenar-se l'any 2012.

Per Montserrat Ambrós, la gerent de l'entitat, les raons per construir Bressolvent venien tan dels "treballadors com de les empreses". Un percentatge alt de població ocupada en edat de tenir fills evidenciava "conflictes per conciliar que derivaven en insatisfacció, frustració, culpabilitat o estrés" sobretot entre les dones. La mesura buscava combatre les desigualtats d'oportunitats, la dificultat de mantenir el lloc de treball o promocionar, la discriminació en alguns processos de selecció i la precarietat laboral, vinculada a la temporalitat dels contractes. Ambrós afegeix que, en el cas de les pimes, "no donar solucions a la conciliació" generava "més baixes, més reduccions de jornada" i a la llarga "pèrdua de personal qualificat". L'escola bressol ha permès una millor gestió del capital humà.

Una experiència que no és nova
Una de les primeres empreses en aportar una escola bressol va ser la CIPA, la cooperativa tèxtil de Linyola (Pla d'Urgell). L'aparició de diferents telers, la incorporació de la dona al mercat de treball i la inexistència d'un servei públic va fer que durant anys la única escola bressol del municipi fos la de la CIPA. El tancament de l'empresa va fer que l'Ajuntament se'n fes càrrec i des del 2007 passés a ser de titularitat municipal.

Beneficis per a empreses i treballadors
Les escoles Simphonie són privades i no reben cap subvenció pública. L'Asocome (l'Associació de Concessionaris de Mercabarna) aporta una quantitat mensual a l'escola que es dedueix entre els alumnes els pares dels quals treballen en alguna de les seves empreses associades. CILSA, l'empresa que gestiona la zona d'activitats logístiques del Port, finança també amb una aportació mensual les quotes dels fills dels seus treballadors. Les empreses poden obtenir deduccions fiscals per aquestes participacions i fomenten un ús social de l'àmbit laboral.

Aquest binomi de facilitar conciliació apropant els nens a les zones de treball sembla que genera beneficis per als treballadors imponderables: satisfacció, tranquil·litat i motivació. Mentre l'ús del temps no avanci cap a altres quotes, sembla que optar per aquestes polítiques té, fins al moment, rèdits comprovats.
Avui et destaquem
El més llegit