Connie Hedegaard: "La importació d'energia ens fa vulnerables"

La comissària europea d'Acció per al Clima creu que generar energia verda dins la UE crearà llocs de feina i un estalvi econòmic significatiu

La comissària europea d'Acció pel Clima, Connie Hedegaard, està de visita a Catalunya per explicar alguns dels aspectes relacionats amb la seva cartera. Entre d'altres, la política danesa ha obert la setena temporada del fòrum empresarial Santcugatribuna per parlar del futur del sector energètic i de les oportunitats de l'energia verda a l'Europa dels 28, reptes que també ha explicat a VIAempresa.

Per què es diu que l'economia verda és una oportunitat?
Perquè la població seguirà creixent i haurem de fer servir l'energia d'una manera més eficient. Tindrem menys recursos i més població i això és un repte. Està clar que hem de créixer però hem de decidir com creixem tenint en compte que a la Unió Europea a banda de la crisi econòmica i la social som conscients que també existeix la crisi ambiental.

Quin paper hi vol tenir la Unió Europea en aquesta tercera crisi?
Ens vam proposar reduir amb l'horitzó 2020 un 20% les emissions de CO2. Ara tenim un nou compromís que és reduir fins a un 40% aquestes emissions de cara el 2030. És una feina que en la qual hem d'anar de la mà administracions locals, estatals i petites i grans empreses.

Per què la UE no ha marcat un objectiu de compliment nacional sobre les energies renovables?
Perquè hi ha estats membres que volen més flexibilitat a l'hora de decidir les seves polítiques energètiques. Alguns volen utilitzar més energia nuclear, alguns volen aprofitar el shale gas, però sabem que d'altres seguiran potenciant la seva capacitat d'energies renovables. Tenint un objectiu a escala de la UE es mantindrà un desenvolupament més focalitzat a tot Europa. No obstant això, el fet que no estiguem proposant un objectiu de compliment nacional no canvia la situació per al 2020, en la qual cada Estat membre ha d'haver acordat un objectiu nacional. En el cas d'Espanya, el Govern espanyol s'ha marcat, arribar al 20% de les reduccions, el mateix percentatge que, com dèiem, ha limitat la UE.

El 70% de l'energia d'Espanya és importada, quines polítiques hauria de potenciar el govern estatal?
La crisi a Ucraïna ens ha fet recordar que la importació d'energia ens fa vulnerables davant de la inestabilitat política. Les principals polítiques que necessitem són les que potencien l'eficiència energètica i les energies renovables.

Cal reorientar les polítiques en matèria d'energia?
S'haurà de fer una transició d'un sistema energètic basat en carburants fòssils cap a un on la prioritat sigui la reducció d'emissions. Fa tres anys, la Comissió Europea va publicar El full de ruta cap a una economia competitiva baixa en carboni, que determina l'estratègia que ha de seguir Europa per aconseguir-ho el més eficient possible. Un missatge clau és que construir una economia baixa en carboni no només és necessari sinó també tècnicament factible, econòmicament assequible i pot incrementar la qualitat de vida.

Si la resta del món no segueix aquests postulats ens quedarem enrere?
Cal seguir pressionant per arribar a grans consensos en aquest aspecte a nivell mundial. Encara que no ho sembli països com la Xina s'estan movent. Han començat a implantar taxes mediambientals i és el país que més energia solar i eòlica genera. De totes maneres Europa ha de ser capaç de crear més energia i deixar d'importar-la. Cada dia gastem un bilió d'euros comprant energia fora de la Unió Europea. No seria més intel·ligent invertir aquí? No crearíem d'aquesta manera més llocs de treball? Els sectors de futur són les TIC, la salut i l'economia verda. Això inclou des del reciclatge fins a la generació d'energies renovables. És possible i efectiu. Els estudis econòmics ens diuen que es pot aconseguir amb inversions a curt termini i amb uns beneficis perllongats en el temps.

Quin és el cost econòmic?
El cost de la inversió de futur pel sistema de gasos contaminants no és substancialment diferent del que tindríem si continuéssim amb el sistema basat amb els carburants fòssils.

Què opina de l'excessiva burocràcia al sector?
És cert que existeixen burocràcia i no volem que això sigui un fre però també s'ha de dir que enlloc de 28 normatives n'hi ha només una. Això és positiu ja que es creen estàndards de qualitat que una vegada assolits donen com a resultat un producte molt competitiu. Per exemple, la Unió Europea està exportant més cotxes que mai.
Avui et destaquem
El més llegit