La contractació d'oficines de Barcelona cau un 39% respecte al 2022

Segons dades de Forcadell, es tracta de la contractació més baixa des del 2013, amb l'excepció del 2020

Edificis d'oficines al 22@, Barcelona | iStock Edificis d'oficines al 22@, Barcelona | iStock

El mercat d'oficines de Barcelona tanca un 2023 baix quant a contractació de metres quadrats, assolint els 238.000 metres. Segons ha publicat la immobiliària Forcadell, la xifra suposa un descens del 39% respecte a la del 2022 i representa, de fet, la més baixa des del 2013 amb l'excepció del 2020, l'any de la covid-19. Per a Forcadell, els resultats concorden amb les projeccions inicials d'any, que eren "moderadament optimistes donades les condicions macroeconòmiques: l'augment dels tipus d'interès, la inflació i la situació geopolítica". A aquesta situació, afegeixen, "s'hi suma la transformació en curs del mercat laboral", que han generat adaptacions per part del sector d'oficines. 

Segons indiquen a l'informe, el mercat d'oficines a Barcelona està registrant dues velocitats diferents, reflex del dinamisme i funcionament propis de diverses àrees. D'una banda, el Central Business District (CBD) i el centre de la ciutat  estan mantenint un ritme de contractació elevat amb una disponibilitat limitada. En canvi, altres zones de la ciutat han mostrat una evolució dispar.

El districte del 22@ va experimentar una disminució notable en la contractació degut, principalment, a l'absència d'operacions de gran envergadura (5.000 m²>), que ha situat la disponibilitat del 22@ per sobre del 20%. Aquesta manca d'operacions de grans superfícies, de fet, ha estat present a gairebé tot el mercat d'oficines. Per aquest 2024, però, sí que s'esperen operacions de grans superfícies, com la oepració d'AstraZeneca, de 25.000 metres quadrats, a l'edifici Estel de Barcelona, propietat de Freo, que s'espera que s'acabi de tancar al llarg d'aquest mes de gener o, a molt tardar, febrer.

L'operació d'AstraZeneca a Barcelona, de 25.000 metres quadrats, donarà una embranzida a la contractació del mercat en el primer trimestre del 2024

Tornant al 2023, segons dades de Forcadell, encara que la perifèria està mantenint un bon ritme de contractació, no ha aconseguit absorbir l'oferta disponible. Finalment, la zona de Plaça Europa-Fira conserva una taxa d'ocupació acceptable, encara que no es van registrar operacions rellevants durant el Q4 de 2023.

Les rendes s'han mantingut estables al llarg del 2023, amb una lleugera tendència a la baixa en algunes zones més allunyades del centre de Barcelona. Amb la condició de dinamitzar la comercialització en zones com el 22@, les propostes d'incentius per als arrendataris s'han situat en valors del 10-25%, contribuint així a la reducció efectiva de les rendes. Segons Manel de Bes, director del Departament d'Oficines de Forcadell, “les previsions per a 2024 indiquen que aquesta tendència es mantindrà, amb rendes estables en el CBD i el centre de la ciutat, i petits ajustos en les àrees més perifèriques”.

Més informació
Les oficines de Barcelona "per fi" tenen disponibilitat per acollir una nova onada de multinacionals
Entra en vigor l'augment del 6,75% del preu al transport públic de Barcelona
Barcelona accedeix a l’elit de la supercomputació mundial amb el MareNostrum 5
Avui et destaquem
El més llegit