Els contractes de lloguer creixen un 48,8% a Catalunya

La tendència a l’alça es manté tot i la caiguda sostinguda dels preus, que aquest semestre ha estat propera al 3%

El lloguer continua augmentant a Catalunya tot i la davallada de preus concentrada a Barcelona | ACN El lloguer continua augmentant a Catalunya tot i la davallada de preus concentrada a Barcelona | ACN

Catalunya registra un 48,8% més de contractes de lloguer durant el primer semestre de l'any respecte del mateix període de 2020, segons les dades de fiances dipositades a l'INCASOL publicades pel Departament de Drets Socials. Segons els nombres registrats per la conselleria, el nombre de lloguers al país arriba a nivells de 2018, amb dades superiors fins i tot a la contractació prèvia a la pandèmia, durant la primera meitat de 2019.

Pel que fa a les dades absolutes, durant el primer semestre de 2021 s'han formalitzat a Catalunya un total de 85.423 contractes de lloguer d'habitatges. L'augment més significatiu s'ha registrat a Barcelona, amb 28.509 contractes, el que suposa un increment en termes interanuals del 66,1%.

Els preus, però, continuen a la baixa. Segons les dades recollides per l'INCASOL, les rendes mensuals del lloguer han caigut durant el primer semestre a Catalunya en un 2,7%. A Barcelona s'ha produït la davallada més significativa, amb una caiguda dels ingressos dels arrendadors del 7,1%, fins als 904,35 euros al mes. A la resta del país, però, la caiguda ha estat molt més suau, amb un 2,9% a l'Àrea Metropolitana i un 1% a les altres demarcacions catalanes.

Les caigudes de preus a la capital han estat especialment acusades als barris amb més turisme. La caiguda a Ciutat Vella ha arribat fins a l'11,8%, amb un descens del 8,9% a l'Eixample i un 7,7% a Sant Martí. A barris més allunyats de les zones turístiques, però, les caigudes han estat menys agressives, amb un 6% a Sant Gervasi, un 5,4% a Sant Andreu o un 2,7% a Nou Barris.

Segons el secretari d'Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat, Carles Sala, factors com "la situació de confinament, el teletreball, l'ensenyament no presencial a les universitats, la recerca d'una altra tipologia d'habitatge o l'absència de turisme", amb especial efecte sobre Barcelona, han influït a caigudes de preus tan concentrades a certs districtes de la capital que no s'han reproduït a la resta del país. Pel que fa a l'augment de contractes de lloguer, Sala defensa que les xifres "permetran valorar en els pròxims trimestres l'impacte de la llei de contenció de rendes" aprovada ara fa un any.

Més informació
La llei per a contenir el preu del lloguer, un any després
El BEI finança la construcció d'habitatges de lloguer social a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit