"Les Falles també són indústria"

Ajuntament i Generalitat sufragaran en un 50% el cost del desmuntatge i trasllat dels monuments fallers fins al juliol, data de celebració oficial

La plaça de l'Ajuntament de València, amb la falla en ple muntatge | NNG La plaça de l'Ajuntament de València, amb la falla en ple muntatge | NNG

L'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana sufragaran en un 50%, a parts iguals, el cost del desmuntatge i trasllat de les falles a les naus disponibles en Fira València per l'ajornament a causa de la crisi del coronavirus. En l'horitzó, la data -que cal aprovar encara en assemblea- de celebració de les Falles entre els dies 15 i 19 de juliol. És el acord al qual han arribat aquesta vesprada en València. Amb la mesura s'atén a les peticions dels artistes fallers, que parlen de "l'alt cost material i de risc per als treballadors" que suposaria el desmuntatge.

En un comunicat, la Federació d'Artistes Fallers i Foguerers de la Comunitat Valenciana havia assegurat que "entenem l'abast i preocupació i les mesures aplicades", però preferien no moure fitxa fins que tinguen ordres concretes. Havien mostrar la decisió de no retirar cap falla o element dels carrers "mentre no tinguem garantit qui es fa càrrec de les feines de desmuntatge i emmagatzematge de les falles". Molts, sobretot els que treballen amb monuments de més alt cost –catalogats de secció Especial- ja estaven aquests dies als carrers treballant en el seu muntatge. 

Moltes falles ja estan ocupant els carrers | NNG
Moltes falles ja estan ocupant els carrers | NNG

 

I és que el preu d'aquest ajornament afecta de ple a la ciutat. "És un colp emocional però també és un colp econòmic. Vull recordar als indumentaristes, hostaleria, empreses de muntatge de carpes... amb tots parlàrem en la Mesa de Diàleg Faller. Però hem d'obrir un ventall de possibilitats com per exemple l'ajornament del pagament d'impostos per als sectors afectats, perquè les Falles també són indústria. El primer impacte d'aquesta crisi s'ho han endut les Falles però és una qüestió que ateny a tota la ciutadania", ha apuntat en la roda de premsa del matí de dimecres l'alcalde de València, Joan Ribó.

La roda de premsa s'havia caracteritzat per cares llargues i el trasllat d'un missatge de lleialtat a les Administracions, sobretot al Govern espanyol que és qui aquest dimarts havia convidat a suspendre la celebració de les Falles de València. L'alcalde de València ha comparegut acompanyat per tota la corporació en un Ajuntament a vessar de periodistes i gràfics per explicar les primeres reaccions municipals a la sobtada decisió d'jornar la celebració fallera en tota la ciutat i resta del territori valencià pel coronavirus.

Gómez, Ribó i Galiana, en la roda de premsa d'aquest dimecres | Ajuntament de València
Gómez, Ribó i Galiana, en la roda de premsa d'aquest dimecres | Ajuntament de València

 

 

I a banda del missatge de consol envers els milers de fallers implicats en aquesta celebració, Ribó ha deixat clar que "les Falles són un motor econòmic de primer ordre" i que es busca, des del consistori, solucions a l'impacte negatiu que està generant ja aquesta decisió. A preguntes d'aquest mitjà, Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva i alhora president de la Junta Central Fallera -que regeix la festa a la ciutat de València- també ha explicat que la regidoria econòmica de l'Ajuntament de València ja estava preparant un estudi d'impacte econòmic per aquest any que òbviament ja no es podrà realitzar per la situació d'ajornament.

 

Més info: Qui paga la festa de les Falles?

Ribó: "Hem d'obrir un ventall de possibilitats com l'ajornament del pagament d'impostos per als sectors afectats"

 

En l'aire, també les falles de 2021, ja que el sector artesà treballa des del 20 de març, endemà de la cloenda oficial de la festa de les Falles, en els contractes de l'any següent i amb els monuments del 2020 sense plantar –molts, emmagatzemats als seus tallers-, el futur no s'albira fàcil. "El meu desig és que les Falles de 2020 s'han de cremar, però quan i com s'ha de valorar. L'ofici de l'artista faller no es pot permetre guardar les falles pel 2021", ha contestat Carlos Galiana.

Galiana: "L'ofici de l'artista faller no es pot permetre guardar les falles pel 2021"

El turisme, molt afectat

Des de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) ja s’han plantejat una bateria de 25 mesures per fer front a aquesta situació. L’entitat empresarial que dirigeix Salvador Navarro ha proposat, per exemple, ajornar el pagament de l’Impost sobre Societats o la reducció a les empreses afectades amb una deducció específica de les despeses generades pel virus COVID-19; també un ajornament del pagament de la taxa de les terrasses per l’ús privatiu de l’ocupació de la via pública i una reducció de la mateixa per al sector hostaler. 


 

Un establiment ambulant de venda de xurros i bunyols | NNG
Un establiment ambulant de venda de xurros i bunyols | NNG

 

 

El sector turístic és altre dels que també veuran desinflar-se els ingressos aquests dies. També en la roda de premsa la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha destacat que és un sector molt afectat, "no només els grans hotels sinó sobretot els xicotets restaurants, els comerços... que són els que necessiten el mes de març". La regidora ha anunciat que l'executiva de Turisme València es reunirà per a prendre mesures i treballar en els camins a seguir. 

 

Per últim, el regidor de Cultura Festiva també ha recordat que "és hora de cuidar-nos, de cuidar la gent i sobretot dels artistes fallers. Avui per fi ens adonem de quina és la base de la nostra festa, avui més que mai ens hem donat compte. Avui redescobrim la resta de sectors econòmics i el que movem", ha destacat. 

Més informació
Els 6 milions de turistes de les Falles
Avui et destaquem
El més llegit