La covid-19 baixarà els preus dels habitatges entre un 16% i un 18%

Un estudi de la immobiliària Forcadell i la Universitat de Barcelona preveu una "devastació" dels locals comercials amb el tancament d'un terç dels establiments a Barcelona

Imatge aèria d'habitatges de Barcelona | Europa Press Imatge aèria d'habitatges de Barcelona | Europa Press

El mercat del lloguer i la venda d'habitatges sortirà fortament ressentit de la crisi de la covid-19. És la conclusió d'un estudi elaborat per la immobiliària Forcadell i la Universitat de Barcelona, segons el qual el preu de la venda caurà un 16% i el dels nous contractes de lloguer baixarà un 18% entre enguany i el 2021. Aquesta és la mitjana de tot l'Estat, mentre que les xifres a les grans ciutats com Barcelona seran més moderades en el cas de la compravenda i més acusades pel que fa a l'arrendament.

L'informe indica que a la capital catalana el descens dels immobles en venda serà del 12%, mentre que el dels habitatges en lloguer pot arribar al 20%. Però després d'aquestes baixades generalitzades arribarà la recuperació dels preus l'any 2021 en el cas de les vendes i el 2022 pel que fa als arrendaments, segons ha explicat en una roda de premsa virtual el professor d'Economia de la UB Gonzalo Bernardos.    

Els barris barcelonins més afectats pel descens del preu dels lloguers seran Ciutat Vella i l'Eixample, amb caigudes que Forcadell estima superiors al 20%. Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts i Pedralbes tindran descensos d'entre un 15% i un 20%. L'informe atribueix aquesta major afectació a les grans ciutats a dos factors: la conversió de pisos de lloguer vacacional o temporal a arrendament residencial i la baixada d'ingressos dels inquilins, que buscaran habitatges més barats.   

Més info: Regulació del preu dels lloguers: llei sense sancions

Però el segment que més patirà la crisi econòmica que es deriva de la pandèmia serà el dels locals comercials. A Barcelona, l'estudi de Forcadell i la UB calcula que un terç dels establiments tancaran i això provocarà una "devastació" en el sector. Els càlculs porten a preveure fins a un 20% de locals buits el primer trimestre de l'any que ve. En canvi, les naus logístiques en sortiran més ben parades, ja que la demanda de comerç electrònic ha augmentat i l'oferta d'establiments al voltant de Barcelona és baixa. Així, les previsions situen la reducció del cost del lloguer de les naus logístiques entre un 5% i un 10%.  

Regulació del preu dels lloguers

Preguntat per la llei que regula el preu dels lloguers, Bernardos ha dit que és un "desastre total", "una mesura absolutament electoral" i "discriminatòria". El professor assegura que molts propietaris optaran per vendre els immobles que abans llogaven o que els deixaran buits. Això, segons Bernardos, farà que caigui l'oferta i tensionarà encara més el mercat.

Amb uns preus més baixos, augura, es generarà un excés de demanda i s'haurà de decidir a qui s'assignen els habitatges. Tot i així, considera que és una mesura amb poc recorregut, ja que el Tribunal Constitucional la pot acabar anul·lant.  

Més informació
La llei per regular el preu dels lloguers supera la primera prova
Llogar un pis a cegues: el mercat immobiliari durant l’estat d’alarma
“El lloguer desapareixerà; i la compravenda potser també”
Avui et destaquem
El més llegit