Els riscos de paralitzar el Corredor 5G del Mediterrani

La Cambra de Barcelona alerta que es posa en perill el MWC i la indústria de l'automòbil

L'entrada del MWC durant l'edició de 2019 | VC L'entrada del MWC durant l'edició de 2019 | VC

El Govern espanyol ha aturat el Corredor 5G del Mediterrani i les reaccions no s'han fet esperar. La Cambra de Comerç de Barcelona ja ha alertat que es tracta d'un "fre al desenvolupament econòmic de Catalunya", ja que considera que "es bloqueja un projecte estratègic en matèria de mobilitat i innovació tecnològica". El president de la Cambra, Joan Canadell, critica que els arguments per aturar el projecte són "purament formals i no per raons tècniques". 

Més info: Canadell: "Hem d'utilitzar la Cambra per aconseguir un Estat independent"

Alhora, la Cambra recorda que Catalunya és una de les regions europees "líder" en comunicacions i que la paralització del projecte afectarà la indústria de l'automòbil, que compta amb moltes empreses auxiliars al territori català, o pot fer perillar la continuïtat del Mobile World Congress. També pot posar en risc la prova pilot presentada fa uns dies per adaptar un tram de l'AP-7 a l'alçada de Girona a la circulació de cotxes sense conductor.

Canadell: "Es bloqueja un projecte estratègic en matèria de mobilitat i innovació tecnològica" 

Segons Canadell, el Corredor permetria posicionar Catalunya en el mapa de la revolució digital i insta el govern espanyol a facilitar "al màxim el progrés tecnològic i econòmic" i a "evitar discrepàncies que entorpeixen el bon desenvolupament de sectors clau per a l'economia del futur". A més, considera que la indústria 5G és "cabdal" per a la captació de personal altament qualificat i retenció de talent al territori català.

En aquest sentit, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja ha afirmat que no es posarà "cap impediment" i es "facilitarà tot allò que faci falta" perquè el projecte d'innovació tecnològica tiri endavant. "Si hi ha un error de forma, el Govern no posarà cap impediment i per tant, facilitarem resoldre tot allò que s'hagi de resoldre per tal que aquesta iniciativa pugui tirar endavant ja que entenem que és molt important pel desenvolupament d'empreses tecnològiques", ha explicat. 

Budó: "Si hi ha un error de forma, el Govern no posarà cap impediment per tirar endavant aquesta iniciativa que és molt important pel desenvolupament d'empreses tecnològiques"

A tot plegat, el Govern espanyol nega "rotundament" haver vetat l'acord entre la Generalitat i Occitània per impulsar el Corredor 5G del Mediterrani i acusa la Generalitat de voler "saltar-se l'obligació legal" de consultar el text d'acord no normatiu de caràcter internacional que vulguin subscriure. Encara ha afegit que després de trobar el "taxatiu rebuig" de la Comissió Europea, la Generalitat va sotmetre l'acord a l'Estat, que li va indicar la necessitat d'introduir canvis formals i de contingut.

A més, l'Estat ha insistit que l'informe enviat per Exteriors "no prohibeix l'acord sinó que fa indicacions de modificació perquè es fes conforme a la llei". "No es nega, per tant, un eventual suport a la iniciativa si es modifica el document", insisteixen. I es recorda que "la competència sobre telecomunicacions i sobre la coordinació en matèria de transports pertany a l'Estat". Per últim, el Govern espanyol detalla que el Corredor 5G englobaria dins de l'Estat les comunitats autònomes de tota la costa mediterrània, "incloent però no limitant-se a Catalunya". 
 

Més informació
El Govern espanyol atura el Corredor 5G del Mediterrani
TV3 farà servir el 5G per retransmetre la Diada
Avui et destaquem
El més llegit