TV3 farà servir el 5G per retransmetre la Diada

És la primera vegada que una cadena de televisió fa una transmissió en directe a través d'aquesta tecnologia a tot l’Estat

La manifestació multitudinària de la Diada de l'11 de setembre del 2018 | ACN La manifestació multitudinària de la Diada de l'11 de setembre del 2018 | ACN

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) fa un salt endavant en les retransmissions en directe i per primera vegada TV3 retransmetrà a través de tecnologia 5G la manifestació multitudinària convocada per les entitats sobiranistes de l’Onze de Setembre, segons informa el Departament de Políitiques Digitals. La retransmissió serà possible gràcies a la xarxa 5G de Vodafone, que aporta la connectivitat a través de les antenes 5G que ja té desplegades i disponibles a la ciutat de Barcelona.

Més info: El coll d’ampolla del 5G: confiança, dades i talent

A banda de ser la primera vegada que una transmissió multicàmera de TV3 inclou aquesta tecnologia per al transport de senyal (imatge i so), serà el primer cop a tot l’Estat en què una cadena de televisió retransmet un acte en directe a través de la xarxa 5G comercial (és a dir, ja disponible) des d’un entorn real públic, obert i multitudinari.

Un equip de TV3, situat a peu de carrer des de la plaça Espanya, anirà equipat amb un telèfon intel·ligent 5G de Samsung amb la voluntat de captar el punt de vista dels manifestants. El senyal i la connexió no es fa per les vies d'enllaç tradicionals sinó a través de la xarxa de telefonia mòbil 5G. A més, també es farà ús de la xarxa 5G per fer arribar el senyal d'una altra càmera que estarà situada dins una habitació de l'Hotel Catalonia Plaza. Aquesta càmera estarà connectada a la seu de TV3 mitjançant un terminal Samsung 5G i tindrà una fibra òptica de backup, cosa que suposa un canvi de paradigma, ja que habitualment la fibra òptica és l’enllaç primari, i la xarxa mòbil, el backup o secundari.

Amb aquest pilot, es vol testejar i validar els beneficis de l’aplicació de la tecnologia 5G en el sector audiovisual i més concretament en les retransmissions televisives multitudinàries en directe. El transport del senyal mitjançant 5G en un entorn real com és la manifestació de la Diada, amb gran concentració de persones i, per tant, de dispositius mòbils i trànsit de dades, permet garantir la qualitat de la connexió necessària per a una connexió de vídeo professional. En aquest sentit, el fet que el periodista de TV3 retransmeti el senyal d’imatge i so a partir d’un equip mínim i lleuger (un telèfon intel·ligent de darrera generació amb suport estabilitzador) dóna molta autonomia de moviments al redactor i acosta la retransmissió a la ciutadania perquè permet acostar-se de manera menys intrusiva als manifestants.

Més informació
Catalunya, el primer laboratori obert de 5G a Europa
El 5G, una oportunitat per a les empreses catalanes
De què servirà el 5G?
Avui et destaquem
El més llegit