Les eleccions entre setmana costaran 230 MEUR extra

Pimec recomana a les empreses establir torns per anar a votar i produir així el mínim d'afectacions possibles

Una persona votant a Girona en les eleccions de 2014 Una persona votant a Girona en les eleccions de 2014

Les eleccions del 21-D suposaran un cost addicional de 230 milions d’euros pel fet de celebrar-se en dia feiner, segons ha calculat Pimec. "El fet que els comicis siguin entre setmana i en dia laborable suposarà un cost addicional per a l'economia catalana", ha remarcat la patronal catalana, basant el càlcul d'aquesta xifra sobre el treball que deixaran de dur a terme tant els electors com els membres de les meses i interventors.

En el cas dels votants, s'ha estimat que la participació electoral seria la mateixa que la del 2015 (77,44%) i que la mitjana de temps per votar serà de tres hores en el cas dels assalariats i d'una hora per als empleats per compte propi. Creuant aquestes dades estimades amb paràmetres coneguts com el PIB mitjà per hora treballada (36,35 euros), el cens electoral sense residents estrangers (5.329.139 persones) i la taxa d'ocupació a Catalunya (54,09%), la patronal afirma que el valor de l'activitat econòmica que deixaran de produir els electors puja fins als 217.238.448 euros.

Pel que fa a les meses electorals, considerant que es constitueixen un total de 8.240 per tot el territori, amb un president i dos vocals per mesa i un interventor per partit i mesa, si s'estima que treballen una mitjana de vuit hores diàries, el valor de l'activitat econòmica que deixaran de produir suma 12.962.332 euros.

Dificultats d'organització

Tot i que Pimec entén que "l'actual context polític requeria una certa celeritat en la convocatòria d'eleccions", la patronal presidida per Josep González lamenta la decisió de celebrar els comicis en dia laboral pels importants costos econòmics i organitzatius que això representa per a les empreses.

En aquest sentit, també ha advertit que les pimes es trobaran encara amb més dificultats aquest 21-D, "ja que tenen menys recursos i una plantilla més petita". Per això, recomana a a les empreses que estableixin torns per gestionar de la millor manera possible l’exercici del dret a vot per tal que les afectacions en la producció siguin les mínimes. 

Més informació
Seguiment desigual en la vaga general
Patronals i sindicats rebutgen l'empresonament dels consellers
Freixenet traslladarà la seu fora de Catalunya si el 21D no garanteix estabilitat
Avui et destaquem
El més llegit