Els perfils més demandats són tecnològics
Els perfils més demandats són tecnològics

Més feina, però salaris estancats

Un estudi d’Esade i Infojobs alerta que mentre que augmenta la demanda de perfils amb "coneixements tècnics", manquen professionals amb formació en noves tecnologies

L'oferta de llocs de treball ha crescut un 25% a Catalunya durant el 2017 però els salaris s'han estancat en relació a l'any anterior amb un increment de només l'1%, per sota de l'IPC. Són dades d'Infojobs recollides en el novè informe anual que el portal d'ocupació elabora en col·laboració amb Esade. "La recuperació que hem vist en el nombre de vacants encara no es reflecteix en els salaris”, ha constatat la directora general d'Infojobs, Dominique Cerri.

De cara al 2018, més de la meitat d'empreses enquestades a l'estudi (un 54%), de l'àmbit de l'estat espanyol preveuen incrementar la contractació i prop de la meitat (un 47%) incorporarà perfils amb formació en noves tecnologies els propers dos anys. Segons l'informe, la demanda de professionals amb "coneixements tècnics" augmenta però manquen experts en informàtica i telecomunicacions.

Més professionals de l'àmbit tecnològic i digital

"Estem en un moment de canvi", ha descrit la directora de l'Institut d'Estudis Laborals de l'escola de negocis, Anna Ginès. "Veiem que les empreses ja estan demandant aquests llocs de treball molt tecnològicament intensius" i hi ha "un cert decalatge en la formació que té la població activa", ha afegit. Segons dades d'Infojobs, només es presenten una mitjana d'11 candidatures per vacant en l'àmbit de la informàtica i les telecomunicacions, quan la mitjana del portal és el triple (44 candidatures per oferta).

No obstant això, destaquen com a llocs de treball "emergents" experts en la gestió i anàlisi de dades o la robòtica. Es tracta d’especialitats amb un "nivell de competència baix" i "salaris atractius". Mentre que el salari mitjà de les ofertes d'Infojobs a Catalunya és de 23.565 euros anuals, el d'un professional amb aquest tipus de competències se situa entre 29.000 i 40.000. Són ofertes fonamentalment dirigides a titulats en estadística, enginyeria i matemàtiques. A banda, segons l'informe, les companyies també valoren habilitats com saber treballar en equip, resoldre conflictes o prendre decisions.

Els sectors amb més vacants a Catalunya són l'atenció a clients (un 15% del total), comercial i vendes (14%), informàtica i telecomunicacions (11%), compres, logística i magatzem (10%) i turisme i restauració (7%). La responsable d'estudis d'Infojobs, Neus Margalló, ha destacat que durant el 2017 s'ha "diversificat" l'oferta de llocs de treball amb un important augment del sector de la logística (amb un 170% d'ofertes més en relació al 2016) i del turisme (un 28% més). En aquests llocs de treball, ha apuntat Margalló, també es demana cada cop més formació en idiomes i digitalització. L'informe també destaca que els sectors immobiliari i de la construcció han superat els nivells previs a la crisi econòmica.

D'altra banda, el 34% de les ofertes de feina d'Infojobs a Catalunya el 2017 van ser de contractes indefinits la qual cosa suposa un augment en relació a l'any anterior, segons ha dit Cerri. Pel que fa al poder adquisitiu dels treballadors, segons una enquesta de l'estudi, el 84,5% de la població activa a l'estat espanyol afirma que, els darrers dos anys, el cost de vida ha pujat més que el seu salari. En relació a la bretxa salarial, un 58% de les empreses enquestades es mostra favorable a fer públic el salari de tots els empleats com a mesura per corregir-la.

Més informació
736 euros de salari mínim en 2018
Les professions amb més salari i menys competència
El salari, el més important a l’hora d’escollir feina
Avui et destaquem
El més llegit