Un dels creuers de luxe del Port de Barcelona | iStock
Un dels creuers de luxe del Port de Barcelona | iStock

Els creuers, un negoci de 47.860 milions d'euros a Europa

La indústria turística naviliera aporta un 16,9% més a l'economia europea el 2017

La indústria dels creuers va aportar la xifra rècord de 47.860 milions d'euros a l'economia europea l'any 2017, un 16,9% més que l'any 2015, segons les darreres dades publicades per l'Associació Internacional de Línies de Creuers (Clia) en el seu nou Informe de Contribució Econòmica Europea, de periodicitat biennal.

El director de Clia a Espanya, Alfonso Serrano, que ha presentat l'informe aquest dilluns al World Trade Center (WTC) de Barcelona, ha destacat el creixement del sector tant en l'àmbit europeu, que en els darrers deu anys ha crescut un 68%, com nacional.

A més, Serrano ha posat en valor el paper d'Espanya i de Barcelona, motiu pel qual s'ha presentat l'estudi a la capital catalana: "El Port de Barcelona és el primer d'Europa en nombre de passatgers", ha destacat.

Els ponents a l'acte sobre la contribició econòmica dels creuers a Europa

Els ponents a l'acte sobre la contribició econòmica dels creuers a Europa

Durant la presentació, també han intervingut la vicepresidenta sènior de comunicacions estratègiques globals i investigació de Clia, Megan King; el president de Clia a Espanya, Raffaele D'Ambrosio i el secretari general d'Estratègia i Comercial del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà.

Impacte a Europa

Pel que fa a l'impacte del sector a escala continental, l'any 2017 s'ha arribat a les 40 línies de creuers domiciliades a Europa, que operen 137 creuers amb una capacitat propera a 164.00 llits, fet que suposa un 10% més respecte el 2015.

En dos anys, el nombre de creueristes ha crescut un 7,8%, l'embarcament de ports europeus ha augmentat un 6,2% i el nombre total d'escales a Europa ho ha fet un 9,5%, a més de la despesa directa per la indústria al territori, encapçalat per les línies de creuers, que ha crescut de manera genèrica un 17%, fins als 19.700 milions d'euros.

Des del 2015, també s'han increment un 7,7% els llocs de feina, fins als 403.621, mentre que en el cas d'Espanya, el creixement ha estat lleugerament superior, del 9,3%, fins als 31.233 d'ocupacions.

L'informe qualifica Europa com a "centre neuràlgic" per la indústria, ja que representa el segon mercat emissor més gran del món, la segona destinació de creuers i la principal regió constructora de bucs: "Actualment hi ha 66 programats per entrega fins el 2021", ha afegit Serrano, i ha destacat l'arribada del Gas Natural Liquat com a nou combustible més sostenible.

Espanya, cinquè mercat

Des de l'últim estudi, elaborat l'any 2015, el creixement del sector creuers a Espanya ha estat del 12%, fins a generar l'any passat un total de 4.252 milions d'euros --el 9% del total europeu--, dels quals 1.481 milions són de contribució directa.

Aquestes xifres situen Espanya com el cinquè país europeu que més es beneficia de la indústria de creuers i un dels que més creix, ja que en dos anys la mitjana de creixement europeu ha estat del 7,5%.

Per la seva banda, King ha parlat d'un impacte clar de la indústria a Europa i ha assenyalat Barcelona com un dels millors ports, mentre que D'Ambrosio ha incidit en els números positius de la indústria però ha reclamat estabilitat: "Per generar aquest valor són necessàries inversions de milions d'euros i per seguir creixent necessitem estabilitat".

Més informació
El port de Palamós rep la primera doble escala de creuers
El Port de Barcelona reforça el seu lideratge en creuers
El Port de Tarragona tanca la seva millor temporada de creuers
Avui et destaquem
El més llegit