La crisi dels microxips fa caure la fabricació de vehicles a l'Estat

La patronal Anfac detecta xifres de producció inferiors a les de 2020 i una caiguda superior al 25% si es compara amb l'any anterior a la pandèmia

La fabricació de cotxes cau en picat i se situa per darrere dels nivells de 2020 | EP La fabricació de cotxes cau en picat i se situa per darrere dels nivells de 2020 | EP

La fabricació de vehicles a l'Estat espanyol ha caigut un 7,5% durant el 2021. Segons dades de la patronal del sector Anfac, la pandèmia i la crisi dels microxips derivada dels problemes de subministrament de materials semiconductors han fet caure la producció per sota dels nivells de 2020, i molt lluny de la registrada abans de la pandèmia, l'any 2019.

En total, s'han fabricat a l'Estat uns 2,09 milions de vehicles, lluny dels més de 2,8 milions produïts l'any 2019. La caiguda ha estat especialment destacada durant el mes de desembre, quan la comparativa mostra un retrocés del 25,1%, amb unes 147.404 unitats venudes. La patronal espera una millora progressiva en el ritme de fabricació, tot i que no es normalitzarà fins a principis de 2023.

La caiguda ha afectat a tota mena de vehicles, tot i que els turismes han estat els més afectats, amb un retrocés del 28,6% al desembre, amb un acumulat anual del 7,7%. Per la seva banda, els vehicles comercials i industrials han vist la seva producció frenada en un 11% durant el darrer mes de l'any, amb una caiguda anual del 6,8%.

Per la seva banda, i en una tendència oposada, la fabricació de vehicles de baixes emissions o emissions zero ha continuat la seva tendència alcista, amb un 47,1% més que l'any anterior. Comptant vehicles elèctrics, híbrids, de gas natural i GLP, se n'han fabricat unes 242.380 unitats a l'Estat. Tot i registrar creixements en l'acumulat de l'any, sí que han notat la influència de la crisi dels microxips durant el desembre, amb una caiguda del 20,4% de la producció si es compara amb el desembre de 2020.

Més informació
Seat tancarà Martorell durant cinc dies pels semiconductors
Seat aplica un ERTO de nou mesos per la manca de semiconductors
Seat torna a aturar la producció per la manca de semiconductors
Avui et destaquem
El més llegit