• Economia
  • Aposta per un salari mínim interprofessional per a Catalunya

Aposta per un salari mínim interprofessional per a Catalunya

Toni Mora, president del CTesc, recorda que el cost de la vida és més alt en aquest país

Toni Mora, president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTesc) | David Zorrakino | Europa Press
Toni Mora, president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTesc) | David Zorrakino | Europa Press
Redacción VIA Empresa
Barcelona
02 de Gener de 2023

El president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTesc), Toni Mora, ha assegurat que és millor assolir acords entre sindicats i patronals sobre les pujades del salari mínim interprofessional (SMI) que “una legislació unilateral del Govern central”. Per això, en una entrevista a Europa Press, ha demanat un "esforç dels agents socials per assolir acords".

 

Sobre la possibilitat d'un SMI català, ha dit que "hauria de ser un element fort de negociació" al diàleg social català. I es va mostrar satisfet per l'acord entre patronals i sindicats sobre la proposta de Pressupostos de la Generalitat pel 2023.

Toni Mora, president del CTesc: "Quan se signen convenis estatals, els treballadors i els empleats catalans queden insatisfets"

Ha constatat que a Catalunya el cost de vida és més alt i que "quan se signen convenis estatals, els treballadors i els empleats queden insatisfets" per haver de quadrar salaris amb empresaris i empleats que tenen circumstàncies diferents, segons ha indicat. "Si hi hagués un salari mínim català, marcaria una línia de negociació col·lectiva més pròpia del marc de concertació català", ha subratllat.

 

Població invisible

Mora va alertar que en la negociació col·lectiva "hi ha una diferència massa evident" entre les pujades pactades i la inflació, i que cal ajudar una part invisible de població que encara no havia sortit de l'anterior crisi i que té molta precarietat. "Necessitem plans de xoc", va recalcar, i va demanar que l'ingrés mínim vital arribi "on hauria d'arribar" i "on més es necessiten".

Setmana de quatre dies

Sobre la possibilitat d'implantar una setmana laboral de quatre dies, va demanar més coordinació entre administracions i que es debati en el marc del diàleg social, ja que toca “jornada laboral, sous i productivitat”. I sobre la divisió “8-8-8”, va plantejar opcions: per exemple, treballar més de 8 hores una jornada a canvi de més dies de vacances.

En tot cas, considera que cal que es pugui dur a terme sense ajudes públiques, com ara bonificacions fiscals, especialment en el cas de les pimes.