Cures de la pell a l'hivern

A l'hivern, en abrigar-nos més, tenim menys a la vista la pell, i això fa que ens oblidem de cuidar-la: en aquesta temporada la pell requereix un tractament especial

Cuidados de la piel en invierno | iStock Cuidados de la piel en invierno | iStock

A l'hivern, a causa d’anar més abrigats, tenim menys a la vista la pell, i això fa que ens oblidem de cuidar-la. Durant aquesta època de l’any la pell requereix un tractament especial.

Hem de tenir certes cures des del moment de la dutxa, la qual hauria de ser curta, entre 5 i 10 minuts màxim, i utilitzar gels suaus o substituts de sabó (gel syndet) sense esponja, utilitzant únicament la mà per aplicar-los i aclarir-los. És important regular la temperatura de l'aigua de la dutxa al voltant dels 30-35 graus centígrads, ja que l'aigua a més de 38 graus pot contribuir a que la pell es ressequi, pot provocar sensació de picor i major facilitat de formar èczemes. Això també passa amb la temperatura ambiental, és important regular la calefacció a 21 o com a màxim 23 graus centígrads per a mantenir una humitat relativa de 40 a 50%. En ambients més secs, que poden ser causats per tenir la calefacció a temperatures molt altes, podem notar sequedat no només de la pell, sinó també de les mucoses, sobretot nas i ulls.

"El millor moment per hidratar la pell és al sortir de la dutxa, després d'assecar la pell sense fregar, amb suaus tocs amb una tovallola"

El millor moment per hidratar la pell és al sortir de la dutxa, després d'assecar la pell sense fregar, amb suaus tocs amb una tovallola. Aplicar una crema hidratant a tot el cos de forma diària mantindrà la funció de barrera de la pell, ajudant-la a mantenir i millorar la seva hidratació i aspecte. Hidratar de forma diària la pell evitarà la formació de micro fissures que poden ser una porta d'entrada per a les infeccions i el molest picor que se sol notar a causa de tenir la pell seca a l'hivern, sobretot a les cames. En cas de notar picor, mentre es va restablint la funció de barrera de la pell, s'ha d'intentar substituir l'hàbit de rascat per l'aplicació d'una petita quantitat de crema hidratant amb la punta dels dits de forma diària.

També és important la hidratació de la cara. S'ha d'escollir una crema hidratant en funció al nostre tipus de pell. Les pells grasses solen resistir millor els canvis de temperatura i el fred, tot i així, és important rentar-la amb un gel suau dues vegades a el dia i hidratar-la amb cremes o emulsions lliures de greix. En canvi, les pells normals o seques necessiten cremes amb textures més riques, i es poden rentar amb llets netejadores o aigües micel·lars en cas de tenir la pell sensible.

No hem d'oblidar-nos que durant els mesos d'hivern la radiació ultraviolada també afecta a la, ja que en cap cas depèn de la temperatura ambient. És molt important tenir-ho en compte, sobretot aquelles persones que practiquen esports a la neu, perquè reflecteix  aproximadament un 80% de la radiació solar, incrementant notablement la quantitat de raigs UV que es reben. Es recomana la utilització d'un fotoprotector UVB i UVA SPF50 + i reaplicar-lo cada 3 a 4 hores.

"Els primers afectats per les baixes temperatures són els llavis, a causa de la seva exposició directa a la intempèrie i de que es tracta d'un epiteli més sensible als canvis de temperatura"

Els primers afectats per les baixes temperatures són els llavis, a causa de la seva exposició directa a la intempèrie i de que es tracta d'un epiteli més sensible als canvis de temperatura. Fins i tot sense notar sequedat en els mateixos llavis, és important hidratar-los diverses vegades al dia amb una barra o bàlsam labial i evitar el mal hàbit de llepar-los constantment.

La roba que portem també és important. Cal triar teixits transpirables i no oclusius. És preferible vestir-nos per capes i anar incrementant o retirant peces de roba en funció de la temperatura que ens podem trobar a l’exterior o a l’interior. L'excés de roba o roba molt oclusiva promou la sudoració excessiva, i pot causar problemes a la pell com la fol·liculitis a l'esquena.

No hem d'oblidar-nos de cuidar la nostra alimentació i hidratació en aquesta època de l'any, una dieta sana i equilibrada com la dieta mediterrània, aliments alts en Vitamina E i D i hidratar-nos amb dos litres d'aigua al dia.

Finalment cal recordar que a l'hivern també es poden realitzar revisions de les pigues, i que, sinó ho has fet recentment, no t’oblidis que tots hem de visitar al dermatòleg un cop a l'any per revisar les pigues i alteracions de la pell en general. També val la pena que l’hivern és la millor època de l’any per tractar les lesions de la pell.

Avui et destaquem
El més llegit