• Economia
  • Declaració de la renda 2024: nou mínim d'ingressos, lloguer i deduccions per maternitat

Declaració de la renda 2024: nou mínim d'ingressos, lloguer i deduccions per maternitat

Des d'aquest dimecres i fins a l'1 de juliol, els contribuents poden fer la seva declaració, que enguany obliga a tots els autònoms a presentar-la

Treballadors del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya | ACN
Treballadors del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya | ACN
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
03 d'Abril de 2024

Aquest dimecres 3 d'abril ha començat oficialment la Campanya de la Renda i Patrimoni del 2023, amb l'obertura del tràmit en línia. Els contribuents ja poden formular la seva declaració a través de la pàgina web i l'aplicació mòbil de l'Agència Tributària, on tenen disponibles les seves dades fiscals. És la primera de les tres fases que s'engega, donat que el servei telefònic no s'activarà fins al 7 de maig i l'atenció presencial no començarà fins al 3 de juny, tot i que ja es pot demanar cita. En qualsevol dels mètodes triats, cal recordar que si la renda surt a pagar, es pot fraccionar el pagament en dos terminis sense interessos; en el primer s'abona un 60% i en el segon, l'altre 40%.

 



Enguany, entren en vigor diverses modificacions de la normativa i també noves consideracions aprovades als darrers Pressupostos Generals de l'Estat. La més destacada és l'augment del mínim d'ingressos en el cas d'aquells contribuents amb dos o més pagadors. La xifra s'enfila dels 14.000 als 15.000 euros bruts anuals, "sempre que les percepcions del segon i següents pagadors superin els 1.500 euros", concreta Benja Anglès, professor agregat de Dret i Ciència Política de la UOC.

En el cas d'un sol pagador, s'haurà de fer la renda a partir dels 22.000 euros bruts anuals; en el de més dos o més pagadors, a partir dels 15.000 euros bruts anuals

No hi ha canvis, però, en el cas d'un únic pagador, on es mantenen els 22.000 euros estipulats. Tot i això, també hauran de fer la declaració les persones que tinguin guanys de patrimoni de més de 1.600 euros, per exemple amb la venda d'accions o inversions en un fons. Les pèrdues superiors a 500 euros per aquestes transaccions, també obliguen a fer la renda. La mesura també aplica als perceptors de l'Ingrés Mínim Vital.

 

Tots els autònoms hauran de fer la renda

Una altra novetat té a veure amb els autònoms. Fins ara, només aquells amb un benefici de més de 1.000 euros havien de fer la declaració de la renda. Enguany, aquest mínim ha desaparegut: tothom haurà de presentar l'informe, amb l'objectiu de conèixer el seu rendiment. A més, s'implementa el nou sistema que tindrà en compte els ingressos reals i s'eleva la reducció de les despeses de difícil justificació del 5% al 7% i amb un màxim de 2.000 euros. D'altra banda, els autònoms que facin servir el mètode d'estimació objectiva per calcular els beneficis podran aplicar una reducció general del 10%, en lloc del 5% anterior. A més, els que treballen des de casa tindran una deducció del 30% de les despeses de subministraments derivades del teletreball.

La fórmula del autónomo de nuestro país | iStock
Tots els autònoms hauran de presentar la declaració de la renda enguany | iStock

També hi ha novetats pel que fa a les deduccions per maternitat. Fins a l'any 2022, només les mares treballadores podien aplicar-se una derivació de 1.200 euros anuals per cada fill menor de tres anys. Ara, no caldrà estar treballant per tenir accés a aquest complement. També els homes amb fills adoptats, pares i tutors (en cas de mort de la mare o si es té custòdia exclusiva del menor) podran beneficiar-se d'aquesta quantitat. Tot i això, queden fora de l'equació aquells que ja rebin el complement d'ajut a la infància de l'ingrés mínim vital. A més, l'import total de la deducció es podrà ampliar fins als 1.000 euros per despeses en guarderies.

Ajuts per al lloguer en el cas dels joves i cotxes elèctrics

Pel que fa al lloguer, també hi ha previstes mesures per relaxar la declaració, tot i que no apareixen de forma explícita a l'esborrany d'Hisenda. Els menors de 32 anys podran aplicar una deducció sobre el lloguer del 10%, amb un màxim de 300 euros. Aquesta bonificació també està disponible per aturats, discapacitats i vidus.

En el cas dels vehicles elèctrics, l'Agència Tributària ha previst una deducció del 15% de bonificació sobre una base màxima de 20.000 euros per aquells que compressin un cotxe d'aquestes característiques. D'altra banda, les instal·lacions de punts de recàrrega també es podran bonificar en un 15% fins als 4.000 euros.

Es mantindran les deduccions en matèria d'eficiència energètica, amb un mínim d'un 7% del consum de la casa del 20% sobre un màxim de 5.000 euros

En el capítol d'eficiència energètica, però, no s'han produït grans canvis, tot i que sí que es mantenen les deduccions previstes durant l'exercici anterior. Cal recordar que aquestes contemplen la bonificació per obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració d'un mínim d'un 7% del consum de la casa del 20% sobre un màxim de 5.000 euros. Si es tracta d'obres que rebaixin la despesa d'energia de més d'un 30%, la deducció pot arribar al 40% amb un màxim de 7.500 euros. A més, per rehabilitació energètica d'edificis hi haurà una deducció del 60% amb un topall de 5.000 euros anuals. L'excés de fins a 15.000 euros es pot derivar en els quatre exercicis següents. Per demostrar aquesta rehabilitació s'ha d'acreditar amb dos certificats, l'inicial i el final. Si no es disposa d'aquests documents, Hisenda no retornarà els diners.

Més deduccions als plans de pensions, inversió i donatius

Els plans de pensions empresarials permeten enguany una deducció més gran de les contribucions, fins als 8.500 euros. En el cas dels autònoms, també podran afegir una quantitat addicional al pla de pensions específic, arribant a un total de 4.250 euros en sumar-ho amb els 1.500 euros que podran aportar com a particular. A més, s'ha incrementat fins al 50% la deducció que obtenible per invertir en empreses de nova creació. Pel que fa a les startups, s'aplicarà una exempció dels rendiments del treball derivats d'accions en empreses emergents als treballadors amb un topall màxim de 50.000 euros. D'altra banda, la deducció per donacions ha augmentat fins al 80% per les primeres 250 euros i un 45% per la resta.

La declaració de la renda genera dubtes de tota mena | TERMCAT
La declaració de la renda genera dubtes de tota mena | Termcat

Aquest exercici també estrenarà un nou gravamen. Les rendes del capital en IRPF superiors a 200.000 euros hauran de tributar un 27%, és a dir, un punt més que l'exercici anterior. En el cas d'aquells estalvis per sobre dels 300.000 euros, el percentatge puja al 28%, dos punts més que el que hi havia previst prèviament. Això sí, els autònoms gaudiran d'una reducció del 5% en els rendiments nets per mòduls, mentre que la deducció pujarà al 7% en el cas de les despeses de difícil justificació.

Aquelles persones que hagin guanyat menys de 60.100 euros amb feines a empreses no espanyoles, no hauran de declarar els seus salaris. Això sí, l'Agència Tributària recomana que els contribuents revisin que hi hagi un impost similar al territori on es treballi o un conveni amb l'Estat espanyol per evitar la doble imposició. En cas contrari, sí que s'hauria de declarar. A més, a la declaració de la renda d'enguany també augmentarà la quantitat exceptuada de gravamen destinada per a l'empresa a compensar les despeses de transport de l'empleat. Aquesta passarà de 0,19 a 0,26 euros per quilòmetre recorregut. D'altra banda, no tributaran els imports de les despeses de peatge i aparcament que es puguin justificar.

Obres artístiques i compravenda d'articles, vigilades

En el cas de les obres artístiques hi ha un canvi sensible. Aquest té a veure amb les retencions del rendiment del treball derivades d'elaborar obres literàries, artístiques i científiques. Fins ara, la xifra era del 15%, però l'exercici del 2023 la reduirà al 7%. Cal saber, però, que els ingressos íntegres de l'any immediatament anterior han de ser inferiors a 15.000 euros i representar més del 75% del total guanyat pel contribuent.

Les retencions pel que fa a obres artístiques, literàries i científiques passa del 15% al 7%

També l'Agència Tributària recomana estar alerta a l'hora de declarar els beneficis a aplicacions mòbils com Bizum, Wallapop o Vinted. Com a norma general no s'han d'anotar, però hi ha certes excepcions. Per exemple, quan es venen articles per sobre del seu valor de mercat o, en el cas de Bizum, quan s'envien grans quantitats que cobreixen un servei com el lloguer o la venda d'un vehicle, per exemple. Hisenda ha incrementat el seu interès en aquests mètodes de pagament per evitar desviaments de diners. També les plataformes de criptomonedes estan molt vigilades, tot i que aquestes no s'hauran de declarar de forma específica si es troben a l'estranger i el seu valor no supera els 50.000 euros.

Revisar bé la declaració, tan fonamental com fer-la

Un any més, l'Agència Tributària ofereix assessorament presencial i telefònic, però igualment demana implicació a cada contribuent per assegurar-se que executa correctament la seva renda. Revisar bé la informació personal i les dades bancàries és clau, però també tenir en compte el nucli familiar en què es conviu per comparar si surt més a compte presentar la declaració per separat o conjuntament, en el cas dels matrimonis. En aquest sentit, Hisenda permet deduccions per fills menors de 25 anys de 2.400 euros anuals per al primer, de 2.700 euros per al segon, de 4.000 euros pel tercer i de 4.500 a partir del quart. Si el fill té menys de 3 anys, la deducció mínima augmenta a 2.800 euros.