El Parlament tomba el decret del Govern sobre el lloguer d’habitatges

La mesura només satisfeia els partits de l'executiu català, mentre que l'oposició denuncia durant el debat de la mesura que es tracta d'un decret "electoralista"

La consellera de Justícia, Ester Capella | ACN La consellera de Justícia, Ester Capella | ACN

El Parlament de Catalunya ha tombat el decret de mesures urgents en matèria de contenció del preu dels lloguers d’habitatges amb 69 vots en contra i 64 a favor. El decret només ha obtingut el suport dels partits en el Govern, ERC i JxCAT. El decret havia arribat al ple del Parlament amb un dictamen, no vinculant, del Consell de Garanties Estatutàries sol·licitat per Cs i PSC. El dictamen conclou que diversos articles i disposicions del text, que té per objectiu regular el preu del lloguer en zones amb un “mercat de l’habitatge tens”, contravenen alguns articles de l’Estatut i de la Constitució i vulneren competències de l’Estat.

Més info: Decret del lloguer: moderar els preus o legalitzar la bombolla?

El decret establia que sigui el departament competent en matèria qui tingui la competència per a declarar les àrees amb “mercat d’habitatge tens”, llevat del cas de la ciutat de Barcelona, en què correspondria a l’Ajuntament.

La mesura només satisfeia els partits en el Govern, mentre que l'oposició ha denunciat durant el debat de la mesura que es tracta d'un decret "electoralista" fet a esquenes de les entitats.

Maragall carrega contra els Comuns i la CUP

Un cop ha acabat el debat, el diputat d’ERC i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha criticat “la posició conservadora, lluny de la funció transformadora que pregonen” els Comuns i la CUP. Maragall troba que la mesura era “quasi històrica” perquè “per primer cop s’entrava decididament en la regulació del dret d’accés a l’habitatge”.

Margall ha defensat el decret i ha lamentat que l’oposició n’hagi bloquejat el debat, tramitant-lo com a proposició de llei. “És clarament inaudita i sorprenent aquesta posició de negar el debat i assumir el risc democràtic del treball legislatiu que és la nostra obligació”, ha afegit.

Per la seva part, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha dit que la formació anticapitalista estaria al costat del Govern en el cas que la seva intenció fos “regular el preu del lloguer per sota del que marca el mercat”. En cap cas creu que això passi amb el decret que s’ha tombat. “Ens han volgut vendre gat per llebre, l’han fet a esquenes dels moviments socials i a sis dies de les eleccions”, ha denunciat. A més, ha afegit, “no ataca l’emergència habitacional i legitima els preus insostenibles de mercat”.

Més informació
Els catalans destinen de mitjana la meitat del seu salari per pagar el lloguer
El Banc d'Espanya no veu adequat limitar el preu del lloguer
Civit: "Les empreses han de començar a construir en sòl reservat per a lloguer social"
Avui et destaquem
El més llegit