El dèficit de la Generalitat arribarà a l'1% del PIB el 2022

L'Airef preveu una pujada de sis dècimes en la balança negativa de les administracions catalanes i rebaixa les previsions de creixement de l'economia espanyola

El Palau de la Generalitat | iStock El Palau de la Generalitat | iStock

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal preveu un augment del dèficit de la Generalitat fins a situar-se en una forquilla d'entre el 0,6% i l'1,5%. En cas de confirmar-se, seria la dada més elevada en aquesta magnitud des del 2015 (2,84% del PIB) i superaria en 0,7 punts el 2021, quan es va quedar en el 0,33% per la liquiditat provinent dels Fons Covid.

Segons l'Airef, aquest augment en el dèficit seria causat per la fi de les subvencions del govern central i els efectes de la guerra a Ucraïna. L'Estat ha reiterat la previsió de no mantenir els ajuts covid el 2022, i davant aquesta situació la Generalitat ha demanat que s'elevi l'objectiu de dèficit a l'1%, quatre dècimes per sobre de l'establert.

Per la seva banda, l'administració central registraria un dèficit de cinc dècimes, fins al 3,3% del PIB. L'augment dels ingressos i els efectes a curt de la inflació han deixat una situació "millor del que s'esperava" a finals de 2021, tot i que la conjuntura internacional tindrà efectes negatius sobre l'economia general. De fet, l'autoritat fiscal redueix en dos punts les seves previsions de creixement per a l'Estat, fins al 4,3%.

Més informació
El dèficit de la Seguretat Social cau fins al 0,93% del PIB
Catalunya arrossega un dèficit d’inversió en infraestructures de 3.500 MEUR anuals
Avui et destaquem
El més llegit