Una carta als Reis, un desig i revés al 'sorpasso' per al 2020

'VIA Empresa' parla amb els líders empresarials, que demanen diàleg permanent, que hi hagi pressupostos i s'executin i que es treballi en els ODS

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias signen l'acord per una coalició de govern | Europa Press Pedro Sánchez i Pablo Iglesias signen l'acord per una coalició de govern | Europa Press

Una de les tradicions amb l'inici d'any és demanar un desig, marcar-se propòsits i fer la carta als Reis. I l'empresariat català no ha fallat a la màgia que comprota començar de nou, tenir 12 mesos plens de reptes i deures per endavant i un mar de possibilitats per posar-hi fil a l'agulla. Si bé és cert que, com diuen els organismes internacionals, l'economia no creixerà al ritme dels darrers anys, també és ho és que s'espera que ho faci al voltant del 2% i això són bones notícies. Però per guiar l'economia cap a on li toca, cal fer política i establir diàlegs i ponts dels governs amb els empresaris i els agents econòmics del país. Diàleg i negociació permanent, una petició que se situa en el top 1 dels desitjos empresarials per al 2020. Inversions executades, pressupostos, suport a les empreses, polítiques contra la morositat... la carta és llarga, però els eixos són clars i estan sabuts. I és que moltes de les reivindicacions fa anys que duren i no s'escolten (o no s'executen).

Més info: 2019, crònica d'un 'sorpasso' anunciat

"Prou de tractar-nos i relacionar-nos com aquests últims 40 anys, necessitem diàleg permanent, discret, però hem de pactar les coses, les hem de negociar i acordar i això és el que fa anar bé els països". Clar i català, el president de la Cecot, Antoni Abad, demana als Reis tenir una relació amb els polítics "homologable, moderna i diferent del que és la tradició de com la classe política es relaciona amb la classe empresarial". Convertit el desig en objectiu, Abad recorda en una conversa amb VIA Empresa que "junts prendríem millors decisions" i demana que el Spain, sit&talk s'apliqui a nivell empresarial.

Abad: "Hem de tenir una relació homologable, moderna i diferent del que és la tradició amb la classe política"

També el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha posat damunt la taula que "el primer que hauríem de demanar és que s'arribi a un acord entre el Govern català i el Govern espanyol per desencallar la situació actual" perquè, així, "se solucionin tots els problemes derivats com ho és el dèficit en infraestructures o les lleis que estan d'alguna manera denegades". Lleis com la llei de cambres, que desitja que de cara al 2020 estigui "pràcticament acabada o a punt d'aprovar, que sigui una bona llei i que ens doni més funcions de les que tenim ara i, a més a més, un finançament adequat per poder-ho desenvolupar". Entre les traves de l'Estat que podrien interposar-se en aquest procés, s'hi troba el fet que a les cambres els agradaria posar en marxa una quota empresarial obligatòria, però això també depèn de la voluntat de l'Executiu estatal.

Pressupostos: elaborar i executar

El president de Pimec, Josep González, veu en aquest sentit que l'acord de govern a Espanya "pot ser un principi d'aconseguir coses per a Catalunya i començar a destensar les tensions amb Espanya", però també troba que és una gran oportunitat per "tirar endavant amb els pressupostos" tant en el territori català com a escala estatal. "Sense mirar els colors, tinc la sensació que als nostres polítics els costa molt arribar a acords", lamenta.

Més info: Economia per arreglar la política del 'peix al cove'

Però tots els agents econòmics i empresarials esperen que per elaborar els pressupostos els tinguin presents, sobretot perquè després de l'acord entre el Govern i els comuns en matèria fiscal per facilitar l'aprovació dels comptes de la Generalitat, els ha quedat mal gust de boca. "La intenció d'incrementar la fiscalitat ens preocupa", apunta González, al mateix temps que recorda que a Catalunya "ja tenim una fiscalitat més alta que en altres territoris" i, "malgrat soni bé que hagin arribat a un acord, no ha de ser a base d'incrementar la fiscalitat".

Canadell: "Necessitem pressupostos que impulsin la generació de riquesa"

Abad, que també reclama que els agents socials puguin participar en el debat de l'elaboració dels pressupostos, considera que "com empresaris ens costa entendre la seqüència d’aquest procés que pacta primer un increment d’impostos quan encara no s’ha definit un pressupost, ni quin nivell de despesa hi haurà".

Canadell hi afegeix un punt més i sosté que "necessitem pressupostos que impulsin la generació de riquesa i que la Generalitat aporti recursos per ajudar la internacionalització, la millora de l'exportació i la digitalització de les empreses". A parer seu, "en els darrers anys, des de les retallades, hi ha hagut la tendència de fer uns pressupostos molt socials, que ho entenc i és lògic perquè hi ha gent que ho ha patit molt, però per altra banda si no s'impulsa les empreses per generar més riquesa, a la llarga això serà un problema".

Volant cap a la sostenibilitat

A la generació de riquesa, s'hi suma la sostenibilitat, l'emergència climàtica i el model energètic. El president de la Cambra de Barcelona defensa que "és molt important que des de l'administració es promogui tot això amb uns pressupostos". En la mateixa línia, Abad recordava que la Nit Empresarial del 2019 vestia per lema Energètics i es centrava en les empreses sostenibles, les administracions responsables i la transició energètica. 

"Ara ens hem fet un xec intern sobre quins altres objectius estem compromesos i ens hem sorprès. Estem entusiasmats amb aquesta idea de prescriptors i actors dels ODS. Arranquem el 2020 amb molta força", relata el president de la Cecot, que lamenta que "de vegades ens emportem grans decepcions polítiques en relació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) o amb el tema de l'emergència climàtica", però assenyala que, "al final, tot depèn de nosaltres i la societat empresarial, professional i en el seu conjunt som els revolucionaris de tot això i hem de reevolucionar", apunta.

González: "Tenim les condicions perquè estem en un moment on podem tenir canvis significatius"

A tot plegat, cal afegir-hi que la morositat s'ha tornat a incrementar, el cost de l'energia continua sent el més car de tot Europa, les pimes tenen una fiscalitat molt alta i la manca d'inversió en infraestructures continua estant a l'ordre del dia. Si com diu el president de Pimec tot això es compleix, les petites i mitjanes empreses podrien tenir les mateixes oportunitats que les grans, podrien fer una transició digital accelerada i reduir costos. I això repercuteix en la vida de tots. "Tenim les condicions perquè estem en un moment on podem tenir canvis significatius", expressa optimista González, que creu que l'escenari econòmic per al 2020 pinta bé. També el president de la Cecot està convençut, a més, que "creixerem" i adverteix que, perquè això succeeixi, "el nostre comportament diari professional i com a consumidors hi té molt a veure".

Per això, cal ser optimistes. Perquè, com assegura Abad, "el 2020, l'economia espanyola i catalana continuaran creixent i continuarà creixent en termes comparatius més que altres economies com la mitjana europea", cosa que "ens ha de fer entendre que hem d'actuar amb la màxima normalitat com a ciutadans". Com diu la profecia, si tots pensem que anirem malament, acabarem anant malament. I per això, i perquè el 2020 els desitjos i promeses es converteixin en una realitat, cal ser optimistes i donar-li la volta al sorpasso.

Més informació
La companya de viatge fantasma de les infraestructures (i l'economia)
2019, la resiliència econòmica valenciana
Avui et destaquem
El més llegit