Quines són les diferències entre fer se un test d'intoleràncies i un estudi genètic?
Quines són les diferències entre fer se un test d'intoleràncies i un estudi genètic?

Diferències entre fer-se un test d'intoleràncies i un estudi genètic

Les intoleràncies varien amb el temps, però la caracterització metabòlica és per tota la vida

Un percentatge moderat de la població durant la seva vida presenta una reacció adversa a algun tipus d'alimentació. Cal destacar, que en les últimes dècades ha augmentat la preocupació per les intoleràncies alimentàries en les societats occidentals. A causa de la falsa creença entre la població que alguns símptomes aguts són causats per intoleràncies induïdes per aliments, és fonamental dur a terme una valoració i un diagnòstic correctes amb la finalitat d'evitar dietes d'eliminació innecessàries o molt estrictes, que poden ocasionar retards en el creixement i desenvolupament dels lactants i nens i dèficits nutricionals en els adults.

Les reaccions d'intoleràncies són produïdes per un mecanisme no immunitari. La intolerància pot ser de causa metabòlica (dèficit de substàncies enzims involucrades en el metabolisme d'algun aliment), farmacològica (per efecte de substàncies que es troben en alguns aliments de forma natural i que poden desencadenar reaccions clíniques gastrointestinals i neuràlgiques) i reaccions indeterminades (inclouen les reaccions davant els additius).

"Un test d'intolerància ens revela informació sobre una reacció momentània que es té davant de cada nutrient"

Davant d'algun tipus de reacció adversa relacionada amb l'alimentació, la tendència actual és fer-se un test d'intoleràncies i conèixer al moment els aliments que poden ser els causants dels símptomes digestius. Un test d'intolerància ens revela informació sobre una reacció momentània que es té davant de cada nutrient. Però és important tenir present que no és constant ni té un valor permanent. Així doncs, és possible que passat un temps es repeteixi la realització del test d'intolerància i apareguin nous aliments que també originen molèsties digestives i que per tant, s'hauran d'evitar o reduir-ne el consum? Sí, atès que els tests d'intoleràncies cerquen manifestacions que té un individu en funció del contacte que va tenint amb els diferents nutrients.

"Un estudi genètic revela la caracterització metabòlica en funció de la genètica, de manera que no varia amb el temps"

Això no obstant, un estudi genètic revela la caracterització metabòlica en funció de la genètica, de manera que no varia amb el temps. Aquest estudi ens dóna el potencial de reacció que té l'individu davant els diferents aliments, permet conèixer com funciona el mecanisme inflamatori de l'individu per regular les substàncies implicades (científicament conegudes com a "Interleukinas pro i antiinflamatòries") i reduir aquesta inflamació intestinal per evitar o disminuir el desenvolupament d'intoleràncies.

El fet de realitzar-se un test d'intolerància pot promoure una alimentació cada cop més restrictiva que donarà lloc, per una banda, a la millora de les molèsties digestives de forma momentània, però que si perdura en el temps, ocasionarà dèficits nutricionals desencadenant problemes de salut.

En altres paraules, un estudi genètic ens revela informació que no varia en el temps, amb la finalitat de:

  • Ajustar els aliments que cal o no consumir, d'acord amb les necessitats metabòliques de cada individu.
  • Confeccionar un pla d'alimentació personalitzat que servirà per a les diferents etapes de la vida.
Més Informació
Cirurgia econòmica per millorar l'estat de la salut
L'art de la cirurgia: talent i innovació
Les dades, el nou bisturí dels metges
Avui et destaquem
Comentaris