Disparitat d’opinions sobre les dades de l'atur

Les principals autoritats reaccionen, de manera diversa, a les noves dades de l’atur

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, a la roda de premsa de valoració de les dades d'atur del mes de juny | ACN  El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, a la roda de premsa de valoració de les dades d'atur del mes de juny | ACN

Catalunya registra al juny la xifra d'atur més baixa en 14 anys amb 338.081 aturats, xifra que ha causat una disparitat d'opinions entre autoritats i representants de patronals. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat que l'atur hagi registrat la millor xifra en un mes de juny des del 2008 i que s'hagi batut el rècord històric d'afiliacions a la Seguretat Social, dues dades que "allunyen el pessimisme" i "contradiuen els discursos més catastrofistes" sobre l'impacte de la inflació en el mercat laboral. "Es confirma la solidesa de la recuperació del mercat de treball", ha assegurat.

Amb tot, Torrent ha dit que caldrà "promoure mesures de caràcter col·lectiu" en el diàleg social per disminuir l'afectació de l'alça de preus a les famílies. El conseller ha reclamat a l'Estat i a la Comissió Europea que "intervingui en els mercats energètics" per evitar "que les persones no vegin més perjudicades encara la seva situació per la inflació”, especialment les més vulnerables.

Més info: Catalunya registra al juny la xifra d'atur més baixa en 14 anys

A més, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha assegurat que cal fer comparacions tenint en compte períodes de temps més llargs abans de valorar l'impacte de la reforma laboral. El Departament ara vigilarà "amatent" l’evolució del mercat laboral en la segona meitat de l'any, en mig d'una espiral inflacionista que feia dècades que no es veia, però considera que les dades són "una bona base que ha de donar seguretat per afrontar les dificultats presents".

Torrent ha apuntat que "cal trobar l'equilibri" entre que la recuperació econòmica arribi a tothom i que les empreses continuïn sent viables i competitives. L'eina per fer-ho, segons el conseller, són els diferents processos de negociació de convenis col·lectius que estan en marxa a sectors com el de la restauració.

Foment celebra però avisa

La patronal ha celebrat el descens de l'atur registrat a Catalunya però lamenta una "certa desacceleració interanual en la creació d’ocupació". Així, avisa sobre els efectes d'una "inflació desbocada a doble dígit, els problemes de subministraments, el conflicte bèl·lic a Ucraïna i els elevats preus dels carburants i del gas”.

Per Foment, aquest context pot derivar en una "certa desacceleració" en el creixement de l’ocupació, i considera que en els propers mesos hauran d'analitzar-se els efectes de la reforma laboral, que ha provocat que determinades empreses hagin hagut d'acudir a la contractació indefinida per cobrir necessitats temporals. A més, continua, s'està registrant una major taxa de mortalitat de contractes indefinits i un major augment dels contractes fixes discontinus i indefinits a temps parcial que dels indefinits a temps complet.

Pimec lamenta la baixa reducció de l'atur al juny

Per la seva banda, Pimec s'ha allunyat dels missatges triomfalistes per les dades de l'atur al juny a Catalunya. "Trobem inexplicable aquesta baixa reducció de l'atur al juny amb tantes vacants de feina per cobrir en molts sectors", ha assenyalat el secretari general de Pimec, Josep Ginesta. "Es tracta de la reducció d'aturats més baixa en un juny de l'última dècada, si descomptem el juny anormal del 2020", ha continuat Ginesta, que ha reclamat a les administracions no conformar-se amb missatges "excessivament positius " i "sense autocrítica" amb una taxa d'aturats que arriba al 10,2% a Catalunya i del 13,3% a Espanya.

Més informació
L'atur a l'eurozona cau a mínims històrics amb un 6,6%
Brussel·les torna a advertir Espanya de l'elevat deute i atur
Avui et destaquem
El més llegit