Dones sense por a GoliaTIC

Setmana d'actes vinculats a la dona: els premis Dona TIC, el congrés Dones d'Empresa, i un missatge molt clar: "Necessitem més dones que liderin el sector"

Les dones guardonades en els Premis Dona TIC 2020 | Cedida Les dones guardonades en els Premis Dona TIC 2020 | Cedida

No hauria de ser una cosa excepcional, però, per desgràcia, encara ho és. Podríem dir que aquesta ha estat la setmana de la dona, la dona empresària i la dona TIC. La dona de la nostra vida, com diu la cofundadora de Fibracat, Meritxell Bautista, les dones que lluiten contra diferents Goliats que s'interposen en el seu camí. Era dimarts 13 i tothom ironitzava amb la paradoxa que es presentés un dia així en un any tan complicat com ho està sent per la covid-19. Aquell dia es parlava del ja oficial tancament de bars i restaurants i les noves restriccions imposades pel Govern per frenar la corba de contagis, però, mentrestant, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública feia entrega dels sisens premis Dona TIC a vuit dones referents que vénen dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, a més d'una iniciativa social.

"Necessitem més dones al sector TIC, però sobretot més dones que liderin el sector TIC". El conseller Jordi Puigneró reclamava durant el lliurament dels guardons la desaparició dels premis perquè això indicaria que "haurem normalitzat la situació de la dona al sector" i feia una crida a "procurar que en la revolució digital les dones sigueu productores d'aquesta tecnologia i no només usuàries". A Espanya, només el 8% de les persones treballadores en el sector són dones; a Europa el percentatge s'eleva fins el 30%, però encara hi ha molta feina a fer i molt camí per recórrer. El percentatge encara cau més si parlem de posicions directives.

Els premis Dona TIC tenen per objectiu reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents. Precisament per això, Puigneró va animar les dones premiades a "ser referents per a les nenes d'aquest país, però sobretot destaqueu-vos com a referents. Fareu un gran favor a una societat que necessita del talent femení en un sector que està redefinint el món", va insistir. I d'això també va el Pla Dona TIC, aprovat pel Govern a finals de juny, i que té el repte de "promoure el talent i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic".

Puigneró: "Necessitem més dones al sector TIC, però sobretot més dones que el liderin"

De fet, el pla consisteix a "fer una acció de màrqueting per fer les TIC atractives per a les nenes", segons explicava la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, aquest divendres en el sisè congrés de Dones d'Empresa organitzat per la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP). Sisens premis Dona TIC, sisè congrés de dones d'empresa. I és que, com recordava Barbany, el sector ja ocupa més de 125.000 persones a Catalunya, xifra que representa el 4% de la població activa, i 16.000 empreses s'hi dediquen. Però això no va de la mà de la fi de la desigualtat. "Encara hi ha discriminació, només un 18% de llocs de presa de decisions del sector és femení i tot i així cobrem menys", lamentava.

L'èxit (de veritat)

La cosa va de tenir referents, però també de fer-les visibles i de parlar d'elles i les seves fites. Segurament així, a moltes nenes i adolescents que no tenen clar cap a on encarar el seu futur professional, se'ls despertaria el cuquet de fer carreres vinculades a la tecnologia. Cada vegada se'n parla més i, de fet, fins i tot Barbie, amb els seus 61 anys de vida i amb el seu eslògan You can be anything, va treure al mercat una sèrie de nines de dones històriques i referents vinculades a àmbits com la cultura, la política, la ciència o l'esport. "Totes tenen un denominador comú, que és que han trencat barreres en el seu camp", explicava la la responsable de màrqueting i digitalització de Mattel, Ruth Henriquez, en una entrevista amb VIA Empresa.

Més info: Ruth Henriquez: "Barbie permet a les nenes imaginar-se tot allò que poden arribar a ser"

Entre aquestes referents, les que cal seguir, les que estan canviant el món; ens topem amb una de les dones premiades pel Govern, Meritxell Bautista, que aclaria durant el congrés de la FEGP què és l'èxit de veritat. I l'èxit, el de veritat, és que les persones estiguem realitzades en tots els sentits. Ella va deixar un bon càrrec a LG per llançar-se a l'aventura d'engendrar i parir Fibracat de la mà del seu marit, a qui va conèixer quan treballava a la multinacional. I això li va canviar la vida. La gent del seu entorn no entenia què feia renunciant a un bon salari i unes bones condicions de vida, però els resultats han demostrat que Bautista sabia què volia i sabia com fer-ho. "Vaig passar de moure milions d’euros a assentar les bases per crear una companyia que fos capaç de generar-los".

Núria Salán i Meritxell Bautista durant el congrés Dones d'Empresa | FEGP

Núria Salán i Meritxell Bautista durant el congrés Dones d'Empresa | FEGP

Aquest procés la va convertir en la dona de la seva vida, una dona que, a més, havia trobat l'home de la seva vida i amb qui havien fundat l'empresa de la seva vida. "Treballem per ser l’operadora de referència de Catalunya i ho estem aconseguint", relata. I ho estan aconseguint lluitant contra Goliats com Movistar, Orange o Vodafone per "desmonopolitzar el mercat" i ho fan invertint fort en telefonia mòbil, en fibra òptica i en el seu propi canal de televisió, però, sobretot, invertint en talent, optimisme i dedicació. El 60% dels seus càrrecs directius són dones. Li encanta i és feliç i es nota quan ho explica: "Fibracat és una dona, forta, que creu en sí mateixa, que competeix en positiu i que sent la por, però no la frena, la manté viva".

Sense límits, sense por

Referents així, que transmeten il·lusió, esperança i valentia, són del tot necessaris. La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, enviava un missatge en aquesta línia a l'inici de la jornada: "L'optimisme és bàsic perquè les coses vagin millor o pitjor". I animava les dones a estar atentes perquè "tenim un gran repte i durant molts anys hem anat adquirint espai en el món empresarial", però, avisava, "sinó estem al corrent, tornarem a fer molts passos enrere". I això va d'enamorar les nenes, de què "es vegin capaces de fer carreres de tecnologia" per "no quedar enrere en el món laboral" i de ser optimistes i creure-hi.

Bautista: "Totes som guerreres en un món ple de Goliats que apareixen de qualsevol manera"

Com deia Puigneró durant la gala dels premis Dona TIC, "totes les guanyadores d’aquesta nit sou una poderosa llavor de futur" i, de moment, aquesta sisena edició dels guardons ja ha triplicat les candidatures de la primera arribant fins les 85. Ara bé, el 2019 van ser 109 candidatures les que s'hi van presentar, un 14% més que l'any anterior, mentre que enguany el percentatge cau un 22%. I això vol dir que encara ens hem de posar les piles, i molt. I més tenint en compte que les TIC són el futur i que és dels pocs sectors que ha crescut en plena crisi de la covid-19.

De moment, el Govern treballa en aquesta línia, però també hi ha desenes d'associacions, federacions i actors socials que remen en la mateixa direcció. I referents, moltes referents com Bautista que, ara sí, "sento que he tingut èxit, ara puc ser jo la que decideixi sobre la meva vida i el meu cos, em considero una guerrera capaç de lluitar per totes aquelles batalles que valen la pena lluitar". Perquè, com afegeix la cofundadora de Fibracat, "totes som guerreres en un món ple de Goliats que apareixen de qualsevol manera". I això val la pena fer-ho "sense pressa, sense límits i sense por".

Més informació
On les dones van primer
Dones en llocs de poder
Avui et destaquem
El més llegit