L’economia espanyola creix un 0,7% per l'alça del consum i les exportacions

L'Institut Nacional d'Estadística enfila fins al 2,4% la variació interanual del PIB estatal, tres dècimes més

L’economia espanyola creix un 0,7% per l'alça del consum i les exportacions| iStock L’economia espanyola creix un 0,7% per l'alça del consum i les exportacions| iStock

L'economia espanyola va créixer un 0,7% entre gener i març, segons l'indicador avançat de l'Institut Nacional d'Estadística i va mantenir el mateix ritme de creixement des d'últims tres mesos de l'any passat. Es tracta del creixement més alt de la dada intermensual d'un primer trimestre des del 2015. Les dades reflecteixen una millora de la inversió (+2,6%), especialment en béns d'equip i habitatge, que creixen un 3,7% i un 3% i de consum de les llars, que s'incrementa un 0,3%. També destaca l'alça de les exportacions que van avançar un 2,4% entre gener i març. En comparació amb el mateix trimestre del 2023, el Producte Interior Brut (PIB) va accelerar-se fins al 2,4%, tres dècimes més que els tres mesos anteriors.

El Ministeri d'Economia ha destacat que el creixement és "equilibrat", amb una aportació positiva de la demanda interna i del sector exterior, que van créixer 0,2 punts i 0,5 punts, respectivament. La demanda externa va avançar gràcies a l'arrencada de les vendes a l'estranger (+2,4%) però també per les importacions (+1,1%). El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat que aquestes dades situen Espanya en una posició "òptima", amb un "creixement diferencial" tot i l'entorn marcat per "l'elevada incertesa".

El Ministeri d'Economia ha destacat que el creixement és "equilibrat", amb una aportació positiva de la demanda interna i del sector exterior

Impuls industrial

Pel que fa a la demanda interna, el consum de les llars es va mantenir amb una pujada del 0,3%, mentre que la despesa de les administracions es va reduir un 1%. La formació bruta de capital va pujar un 1,3%.

També destaca el creixement de les branques industrials (+1,6%) i especialment de la indústria manufacturera que va avançar un punt, fins al 2,2%.

Descens anual de les exportacions

En la comparativa interanual, l'INE apunta que el consum es va desaccelerar dues dècimes en créixer un 2,6% interanual, però el de les llars es va mantenir en un 2,3%. En canvi, la despesa de les administracions va caure 1,1 punts fins al 3%. També va pujar més d'un punt la formació bruta de capital (+1,7%).

En canvi, les exportacions van perdre força en comparació amb el primer trimestre del 2023 amb una taxa interanual negativa de l'1,1%, 2,2 punts menys que el trimestre anterior. Les importacions també van registrar una variació negativa (-1,7%), amb una desacceleració encara superior, de 3,3 punts.

Mercat laboral

En relació amb el mercat laboral, l'estadística de Comptabilitat Nacional indica que el nombre d'hores treballades va augmentar un 1,3% interanual aquest inici d'any, un punt menys que el trimestre anterior. Els llocs equivalents a temps complet va pujar un 3,4%, cinc dècimes menys.

La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar una taxa interanual del -0,9% mentre que la de l'hora efectivament treballada va ser de l'1,1%.

 

Avui et destaquem
El més llegit