L’economia de 'La Rínxols d’Or'

Especialistes de Caixabank i Banc Sabadell auguren un escenari de creixement del PIB per enguany, tot i els riscos inflacionistes

La Rínxols d’Or i els tres óssos és un conte popular de l’escriptora britànica Flora Annie Steel, que enguany compleix 100 anys. | iStock La Rínxols d’Or i els tres óssos és un conte popular de l’escriptora britànica Flora Annie Steel, que enguany compleix 100 anys. | iStock

La Rínxols d’Or i els tres óssos és un conte popular de l’escriptora britànica Flora Annie Steel, que enguany compleix 100 anys. L’autora, que va viure a l’antiga Índia anglesa, retrata la història d’una intrusa que es cola a casa d’uns óssos i utilitza tot el que troba dins de la llar. La moralitat del text és ensenyar als nens que no es pot fer ús dels béns aliens sense demanar abans permís. Traslladat a l’àmbit acadèmic, la Goldilocks (rínxols d’or) és un estat econòmic sense fred ni calor, en el qual el creixement és moderat i la inflació baixa, situació que permet una política monetària que afavoreixi el mercat. Aquest concepte de la Goldilocks és el que ha fet servir el director de Planificació Estratègica i economista en cap de CaixaBank, Enric Fernández, pels seus pronòstics per l’any 2022.

En un fòrum titulat Entorn econòmic 2022: situació actual, perspectives i desafiaments, que ha organitzat l’Institut Espanyol d’Analistes Financers (IEAF), Fernández ha dibuixat un escenari central de previsions, en el qual es produirà un equilibri entre el creixement i la inflació. Un escenari dominat per La Rínxols d’Or. En un període marcat per la incertesa, el representant financer ha remarcat que el titular de 2021 ha estat el procés de vacunació, tot i “la sorpresa per la virulència de la sisena onada de la covid”. Més enllà d’aquestes dificultats, Fernández ha volgut llençar un missatge positiu. “No tenim indicis que ens facin preveure una interrupció del creixement, més aviat un augment moderat a curt termini”.

Més disrupció sobre l’oferta

La pandèmia ha portat un increment de la demanda de béns i una reducció dels serveis. Els primers, més dependents de les cadenes llargues de subministrament i del transport marítim i aeri, són els que provoquen el coll d’ampolla actual al sector logístic. Davant d’aquest panorama, Enric Fernández ha mostrat la seva preocupació perquè tinguin lloc altres contingències econòmiques no tan positives. “L’avenç de la variant òmicron i la política xinesa de confinaments estrictes quan es detecta un brot de covid fan augurar que persistiran les disrupcions sobre l’oferta”. La retirada dels estímuls monetaris, prevista pel segon semestre d’aquest any, i les tensions inflacionistes i geopolítiques pel subministrament energètic són altres elements que poden incidir. Altres opcions descartables de moment, segons Fernández, són un estat de sobreescalfament, en què la demanda superi l’oferta i la política monetària hagi de fer-se a partir d’ajustos, l’estagflació, en la qual la inflació és alta i el creixement baix, o fins i tot les recaigudes cícliques, amb excessos de deute.

Rodríguez: “La clau de la pandèmia l’any 2020 van les mesures econòmiques, el 2021, la vacunació, i el 2022 serà la gestió dels riscos inflacionistes”

“La clau de la pandèmia l’any 2020 van les mesures econòmiques, el 2021, la vacunació, i el 2022 serà la gestió dels riscos inflacionistes”. És el pronòstic de la subdirectora general i responsable econòmica del Banc Sabadell, Sofía Rodríguez. Enguany, Rodríguez creu que les perspectives es presenten amb tres possibles matisos com els colors d’un semàfor: el verd seria, en què no es contemplin danys ni a les taxes de creixement del PIB ni al capital, que no està compromès. El taronja fa referència a les asimetries de la situació econòmica, amb impactes desiguals en funció dels països, els sectors i els col·lectius i el vermell, marcat pel xoc de preus i un canvi de model productiu a la Xina amb l’objectiu d’esdevenir una potència autosuficient energètica i tecnològicament.

En la seva anàlisi, Sofía Rodríguez ha recordat que els impactes també són diferents dels EUA o a la Unió Europea (UE). En el primer cas, preocupen més els efectes de la crisi sobre l’ocupació, mentre que al territori europeu, garantir el proveïment energètic resulta primordial. Tot i anticipar “una sortida bona” del moment actual, la representant de Banc Sabadell ha instat a “controlar la sorpresa de la inflació”.

Per fer front a la incertesa i les tensions inflacionistes, els responsables de CaixaBank i Banc Sabadell han advocat per reforçar la política econòmica davant els esdeveniments volàtils. Pels bancs centrals, la recepta implica una retirada progressiva dels estímuls monetaris per no perjudicar les condicions financeres globals. Com en el conte de La Rínxols d’Or i els tres óssos, abans de fer cap moviment s’ha de ser curós i, sobretot, demanar permís.

Més informació
L'economia espanyola creix per sobre de les previsions de l'INE
Una economia sense remei
La confiança en l'economia europea, a la baixa
Avui et destaquem
El més llegit