Els economistes rebaixen el creixement per a 2021

El Consell General d'Economistes atribueix l'ajustament de les previsions a la caiguda del consum de les llars

El president del CGE, Valentín Pich, amb la ministra d'economia Nadia Calviño, en una imatge d'arxiu | EP El president del CGE, Valentín Pich, amb la ministra d'economia Nadia Calviño, en una imatge d'arxiu | EP

El Consell General d'Economistes ha revisat a la baixa el creixement econòmic per a 2021. Les noves previsions, d'acord amb les dades de PIB publicades per l'INE que situaven l'increment trimestral de l'economia espanyola en el 2% - un punt per sota de les estimacions – deixen el creixement al voltant del 5%. Segons ha explicat l'entitat en un comunicat, la caiguda del 0,3% en el consum, especialment a les llars (-0,5%) que s'ha registrat durant el darrer trimestre no s'esperava perquè es preveia un creixement basat en l'increment dels ingressos del turisme.

De cara al quart trimestre de l'any, el Consell General d'Economistes espera una pujada del PIB del 2,5%, mentre que manté les seves previsions per al 2022 d'un increment del 6%. De confirmar-se les dades de l'INE, doncs, el pes de la demanda domèstica al PIB es reduiria en 1,5 punts, mentre que la demanda exterior pujaria un 1,2% per la millora de les exportacions.

Més enllà de les dades de PIB, el Consell General d'Economistes es mostra preocupat pels increments de l'Índex de Preus de Consum. D'acord amb les dades publicades, els preus es troben en un 5,5%, un punt i mig per sobre del 4% del setembre – el nivell més alt des de 1992, motivat pel preu de la llum. Segons el CGE, "l'eixamplament del nostre diferencial amb Europa, ara de 2,1 punts, unit a la menor productivitat, empitjora la nostra competitivitat i pot perjudicar les exportacions" de l'empresa espanyola.

Més informació
BBVA retalla fins al 5,3% el creixement català per 2021
A l'alça la previsió de creixement de l'economia espanyola
Avui et destaquem
El més llegit