El Mobile se'n va de tapes

Bars i restaurants del barri de la Barceloneta creen 'Meet&Eat', una ruta de tapeo per conquerir els paladars dels assistents al Mobile World Congress mentre fan networking

Mariscal ha dissenyat la imatge de la guia de bars i restaurants del Meet&Eat
Mariscal ha dissenyat la imatge de la guia de bars i restaurants del Meet&Eat
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
19 de Febrer de 2016 - 05:30
"Shrimp salad with hard-boiled egg and cocktail sauce on crispy bread" és el nom internacional d'una de les tapes que els congressistes del Mobile World Congress ja poden tastar a la Barceloneta. Els restauradors de Barcelona s'alien en aquesta ocasió amb els alts executius (i amb el públic en general) perquè a preus assequibles puguin descobrir en què consisteix el 'tapeo' més autèntic i en una zona molt turística de la ciutat. Des d'aquest dijous 18 i fins al diumenge 28 de febrer, 25 bars i restaurants del barri marítim de Barcelona celebren el Meet&Eat, una ruta en la qual ofereixen tapa i copa de vi o cava per quatre euros.

La tecnologia també es cola entre tapa i copa: si els clients paguen a través del seu smartphone amb l'aplicació mòbil Zapper, patrocinadora de la iniciativa, el preu és de tan sols 2,5 euros per consumició. Segons el seu conseller delegat, Ernest Sánchez, "l'ús de l'app agilitza molt el cobrament en casos d'embotellament", ja que l'usuari ha d'escanejar el codi QR que apareix al compte i pot dividir l'import o, fins i tot, deixar-hi propina. La companyia ja compta amb experiència en esdeveniments multitudinaris com Palo Alto Market, fira amb 15.000 assistents en un únic cap de setmana on més de 3.000 persones van utilitzar la seva app per fer pagaments.

Bon rotllo entre GSMA i restauradors
La bona relació entre la GSMA i el Gremi de Restauració s'ha fet notar en la presentació d'aquest dijous al restaurant Cal Pinxo Platja, que també participa en la ruta Meet&Eat. Pere Chias, president del Gremi, ha afirmat que "aquest és un projecte que ens permetrà anar visitant diferents zones de la ciutat amb la mateixa formula i amb un preu competitiu", ha remarcat, alhora que ha agraït a John Hoffman, conseller delegat de GSMA, la seva col·laboració.

Un total de 50.000 mapes il·lustrats per l'artista valencià Xavier Mariscal ja estan sent repartits entre els congressistes assistents al MWC amb la resta de documentació perquè, una vegada acabi la jornada del congrés, viatgin cap a la zona marítima per fer networking i tastar tapes de bacallà, txangurro, gamba o llagostí abans del sopar, ja que la ruta comprèn les hores entre les 17 i les 21 hores.

Chias i Hoffman se saluden en la presentació del 'Meet&Eat' Barceloneta. Cedida

Cal no oblidar que molts dels 95.000 assistents previstos a l'important congrés de mòbils aprofiten l'estada en la ciutat per fer turisme i el gastronòmic és una modalitat cada vegada més demandada. Hoffman, present en la presentació, s'ha mostrat encantat de col·laborar i ha recordat que molts dels participants ja han arribat a la ciutat i les expectatives són altes respecte al que pot oferir Barcelona. "Meet&Eat serà una cosa molt especial que, a més, complementarà tot allò altre que viuran a la ciutat de Barcelona. Esperem, per tant, que aquest èxit continuï ara i en les pròximes edicions que vinguin", ha afirmat.

Els restauradors, entre la il·lusió i la incertesa 
Tot i la confiança de Hoffman i Chias respecte a l'èxit de la iniciativa, sent la primera edició és inevitable que alguns restauradors estiguin expectants. És el cas d'Isabel Gutiérrez, del restaurant Cal Chusco, qui admet estar una mica espantada. "No sé com sortirà però posaré tota la meva obstinació en què surti bé", admet en converses amb VIA Empresa. També la jove Laura Lliça, del Caballa Canalla, espera que la iniciativa els reporti resultats, doncs és la primera edició del MWC que el seu negoci està obert. "Tot el que sigui donar-nos a conèixer ens va molt bé", apunta.

Jaume Tomillero, per la seva part, considera que la proposta és "il·lusionant". Regenta el bar de tapes Jai-Ca, a la Barceloneta des de 1955, i pensa que és d'agrair que "els senyors del Mobile World Congress creguin en nosaltres". L'empresari assegura que intentarà aprofitar l'oportunitat, ja que en altres edicions del MWC no havien tingut un impacte directe per la celebració de la fira. "Arribaven de sobte cinc persones amb vestit d'home, però no som un local que estigués esperant l'arribada d'aquests clients", comenta. Tot i així, la ruta en què participarà i l'ampliació a què ha sotmès el seu local li donen esperances d'obtenir també una porció del pastís dels beneficis que deixa el Mobile a la ciutat. "És probable que tinguem una nova clientela que l'any passat no teníem", afirma.

Tot reservat pel Mobile 
Qui sí que coneix les bondats de tenir congressistes internacionals a la ciutat és el Grup Costa, propietari dels establiments Cal Pinxo, Torre de Altamar, El Magatzem del Port i Kauai. La seva directora de vendes, Lydia Toldrà, confirma que els seus restaurants ja tenen pràcticament completes les reserves a les nits del congrés, però que participant en aquesta proposta atrauen clients en les hores prèvies. "L'únic que ens implica és obrir una mica abans perquè qui pugui escapar de la fira abans de sopar, passi per aquí", apunta la directiva.

Toldrà creu que és una promoció directa que els serveix per aconseguir clients de cara a pròximes visites, "són gent que venen pel Mobile però potser d'aquí a tres mesos tornen per una altra cosa i ja sabran que aquesta zona val la pena. I l'any que ve, si volen, tornaran", afirma.

La realitat és que els 460 milions d'euros que deixa el conjunt del Mobile a la ciutat té gran impacte en la restauració. Segons el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, la cita té un efecte molt important en el sector. "En acabar les festes de Nadal, els mesos de gener i febrer són molt dolents per al sector de la restauració. El Mobile és quasi oxigen per a la restauració i ve a suposar un procés de recuperació del consum local, una situació que genera moltes expectatives", explica a VIA Empresa.

Tot i que Pallarols reconeix que és "obvi" que no totes les zones de la ciutat es beneficien, veu possible acostar els beneficis a una zona que normalment no està als recorreguts cèntrics. "Entenem que és difícil perquè quan algú passa tan pocs dies a la ciutat, fa el mateix que fem tots quan fem turisme".