Motxilla i cap a Europa

Candidats de les diferents forces polítiques parlen amb empresaris sobre present i futur de la Unió Europea

Candidats a les elecions europees parlen amb empresaris sobre present i futur de la Unió Candidats a les elecions europees parlen amb empresaris sobre present i futur de la Unió

La mobilitat dels treballadors en l'entorn de la Unió Europea (UE) ha estat un dels temes que ha centrat la reunió, organitzada per Pimec, entre empresaris i candidats a les eleccions europees, que se celebraran el 26 de maig. Tots els representants polítics han mostrat el seu convenciment de facilitar aquesta mobilitat, tot i les discrepàncies en la forma. La digitalització i la reducció de la burocràcia, les mesures mediambientals, la projecció de la petita i mitjana empresa i la lluita contra la morositat han estat altres dels punts que s'hi han tractat.

Més info: Els obstacles de treballar en un altre país

A una banda de la taula s'ha assegut Josep González, president de Pimec; Antoni Cañete, el seu secretari general; Jacint Soler, director de relacions internacionals de l'associació i un grup d'empresaris. A l'altra banda, Laura Ballarín, del Partit Socialista de Catalunya; Jordi Solé, d'Esquerra Republicana de Catalunya; Eva Poptcheva, de Ciutadans; Antoni López-Istúriz, del Partit Popular; Aleix Sarri, de Junts per Catalunya i Júlia Miralles d'Unides Podem Canviar Europa. Tots ells i elles, candidats a les eleccions europees.

Mobilitat sí, però com?

Que els treballadors han de poder moure's amb facilitat per la Unió Europea, ho defensen tots els candidats. Fins i tot, estan d'acord amb una motxilla laboral europea. Ara bé, les desavinences arriben quan Eva Poptcheva, de Ciutadans, assegura que això ja existeix a la Unió Europea i s'aplica des de l'any 2004. El quid de la qüestió resideix en que Aleix Sarri, de Junts per Catalunya, qui ha posat la motxilla europea sobre la taula, proposa que els drets dels quals gaudeix un ciutadà de la UE quan treballa a un país, es mantinguin si es trasllada a qualsevol altre estat de la unió. En altres paraules, si una persona treballa 15 anys a Espanya, quan es trasllada a un altre país, aquests 15 anys treballats mantenen les condicions d'Espanya.

Poptcheva defensa una motxilla, que com ella ha dit, ja existeix i que, "evidentment tingui en compte els anys treballats, però que es transfereixin al país on es trasllada la persona". De manera que, si un treballador espanyol es desplaça a Itàlia després d'haver treballat 15 anys, aquests anys passen a sotmetre's a les lleis i normatives italianes. Amb aquesta posició s'ha mostrat a favor Jordi Solé, d'ERC, que, en consonància amb la resta de forces polítiques, considera que s'han de fer més propostes concretes per incentivar encara més la mobilitat de treballadors. Miralles, d'Unides Podem, ha apuntat la necessitat d'avançar en el reconeixement de títols acadèmics.

L'alarma del medi ambient

Pel que fa a la reducció del consum de plàstic i les iniciatives mediambientals, hi ha hagut una certa sintonia entre tots els partits amb l'única dissonància d'Antoni López-Istúriz. Si bé Jordi Solé, d'Esquerra, ha posat una data, 12 anys, per "intentar que les conseqüències del canvi climàtic siguin reversibles" i les representants de Ciutadans, PSC i Unides Podem s'han mostrat fermes en la seva convicció mediambientalista; López-Istúriz (PP), creu que "sí que hi ha un problema, però que el món no s'acabarà en dos anys". Després ha matisat que el partit està a favor de la reducció de plàstic, però que s'ha de fer una transició més tranquil·la de la qual proposen altres partits.

Tots els candidats mostren el seu acord en la lluita contra el canvi climàtic, encara que uns aposten per un pla molt més dràstic que altres

Ballarín, del PSC, ha parlat de tan important com és que les pimes puguin accedir a les noves tecnologies, però també que aquesta revolució tecnològica no deixi enrere treballadors. Per la seva banda, Júlia Miralles, d'Unides Podem, ha reivindicat la importància del Green New Deal i demana una aposta més ferma pel cotxe elèctric i la digitalització de la burocràcia.

Les pimes a Europa i futur de la UE

Eva Poptcheva, de Ciutadans, ha parlat de les enormes dificultats de les petites i mitjanes empreses per accedir a determinats ajuts que ofereix la Unió Europea. "Les grans empreses tenen la capacitat de presentar macroprojectes i les pimes no poden arriscar-se a jugar al tot o res". En aquest sentit, Ciutadans proposa que la primera de les proves per optar a una subvenció de la UE sigui un document molt senzill de deu pàgines per tal que tothom pugui presentar-lo i, en el cas que passi a la següent fase, es pugui calibrar millor si es fa la inversió necessària per presentar un projecte. Potcheva també ha manifestat la seva voluntat que "el Fons Social Europeu segueixi invertint en les nostres pimes".

Jordi Solé (ERC) aposta perquè la Unió Europea evolucioni cap a un model de creació i gestió de recursos propis, per tal de tenir menys interferències de l'hora d'actuar. En el mateix sentit s'ha expressat López-Istúriz, que s'ha queixat dels bastons a les rodes que els estats membres posen a les institucions europees per poder dur a terme iniciatives. Aleix Sarri, de Junts per Catalunya, aposta pel lliure comerç i per obrir-se al mercat amb tercers països.

Els partits aposten per pimes que mirin a Europa, però també exigeix a la Unió Europea que hi posi més facilitats

Pel que fa al Brexit, que també ha sobrevolat la taula d'una de les sales de reunions de la setena planta de l'edifici del carrer Viladomat, Jordi Solé (ERC) ha afirmat que, segons les dades que ha pogut veure ell, si es tornés a realitzar un altre referèndum, tornaria a guanyar el "sí". En canvi, Potcheva (Ciutadans) creu que, finalment, no hi haurà Brèxit. La resta de forces s'han limitat a desitjar que el trencament del Regne Unit amb la UE no sigui dur.

Formació vs. Necessitat

Júlia Miralles, d'Unides Podem, ha assegurat que, actualment, existeix un desencaix entre la formació que reben els joves i el que requereix el món laboral. Per això, Unides Podem aposta per la formació professional. López-Istúriz s'ha mostrat en sintonia i ha afegit que "ja tenim prou advocats, cal un altre tipus de professionals". Potcheva, de Ciutadans, ha assenyalat, també, la manca de formació dels gestors de petites empreses, que, ha especificat, haurien de tenir un accés fàcil als programes de formació que ofereix la UE.

Ballarín (PSC) apostaria per augmentar la dotació del programa Erasmus + i, a banda, apropar-lo encara més a estudiants no universitaris. Jordi Solé, d'Esquerra, ha reconegut que li sembla sorprenent que en un país amb el 30% d'atur juvenil, les empreses no trobin perfils de treballadors adequats i, d'altra banda, ha explicat que la Unió Europea ha elogiat el programa de garantia juvenil.

La reunió ha acabat amb els candidats i els empresaris parlant de formació, de l'eliminació de l'escletxa salarial entre homes i dones i de la millor integració dels immigrants en el món laboral.

Avui et destaquem
El més llegit